Langer ud efter besværlige og snævertsynede 'oberst Hackel-typer'

Danmarks forsvar lider under illoyale og snævertsynede topofficerer, mener tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup. Venstre kalder det »et uhørt angreb«.

Flere af forsvarets topofficerer arbejder enøjet efter deres egen politiske agenda og optræder så illoyalt, at de skader forsvaret.

Sådan lyder anklagen nu fra tidligere forsvarsminister Nick Hækkerup (S), som dermed bryder med den gængse politiske tradition for ikke at blande sig i sit tidligere ministeransvarsområde, skriver Berlingske.

»Der er nogle oberst Hackel-typer, som kører deres egne politiske dagsordener. De er meget besværlige, meget snævertsynede og er efter min bedste overbevisning bestemt ikke nogen gevinst for det danske forsvar,« siger Nick Hækkerup.

»Det tror jeg godt, at jeg kan sige nu. Det kunne jeg aldrig sige, da jeg sad på posten.«

I løbet af sine knap to år som forsvarsminister kastede Nick Hækkerup sig ind i flere politiske sværdslag med forsvaret. Hækkerup fik som bunden opgave at spare cirka tre milliarder kroner på forsvarets budget og besluttede at tage første skridt til en sammenlægning af Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet. I løbet af processen oplevede han at blive modarbejdet af flere topofficerer.

»Beslutninger blev underløbet, miskrediteret og sat i dårligt lys, og oplysninger blev lækket til pressen. Det kan de så gøre og sige: »Ha ha, der fik vi ram på forsvarsministeren.« Sandheden er bare, at det får det samlede forsvar til at fremstå mindre professionelt,« siger Nick Hækkerup.

Han vil ikke sætte navn, tal eller rang på officererne, men indikerer, at flere af de såkaldte »Oberst Hackel-typer« sidder højt i hierarkiet.

»Det er ikke sådan, at det vælter systemet, men det er nok til, at forsvaret står dårligere, end det burde gøre. Det er ikke fordi, alle på general-niveau er tåber. Jeg har også mødt nogle af de dygtigste ledere, jeg nogensinde har stiftet bekendtskab med i den offentlige sektor, i forsvaret. Så spredningen er meget stor,« siger Nick Hækkerup.

Han mener, det er afgørende, at hans arvtagere gennemfører sammenlægningen af Forsvarskommandoen og departementet, men det er ikke i sig selv tilstrækkeligt til at ændre kulturen, mener han.

»Nej, det vil det ikke være, men det vil være et rigtigt vigtigt skridt. Det er noget, som tager tid,« siger han.

Enhedslisten roser den tidligere forsvarsminister.

»Jeg synes, at Hækkerup fortjener stor respekt for den melding. Jeg håber, at den nye forsvarsminister vil følge op på det her. Spørgsmålet er, om Nicolai Wammen er lige så modig som Nick Hækkerup,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø).

De Radikales forsvarsordfører, Zenia Stampe (R), vil ikke afvise, at der er for mange »oberst Hackler« i forsvaret.

»Jeg tror godt på det, når han fortæller det. Det er bare ikke noget, som jeg selv har oplevet. Man skal dog ikke lade sig snyde af det ydre. Man kan godt have overskæg og være en moderne leder,« siger hun.

I officerernes fagforening siger formand Bent Fabricius, at der måske er en enkelt, der minder om »oberst Hackel«, men han afviser, at det er et generelt billede. Han mener heller ikke, at det var officerer, der lækkede dokumenter til pressen.

»Jeg har en opfattelse af, at det ret ofte var politikere, der lækkede oplysninger, som de fandt betimeligt at komme ud med i pressen,« siger formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark.

Han mener, at Forsvarsministeriet har været præget af en stor grad af lukkethed om vigtige beslutninger, og at det derfor er naturligt, at den tidligere minister mødte modstand.

»Hele forligsprocessen og især optakten til forliget var præget af en enorm lukkethed, så skal man ikke forvente, at der er mange, der er positive,« siger han.Har Hækkerup ret i, at der er officerer, som kører deres egen forsvarspolitiske agenda?

»Ja, det tror jeg faktisk, han har et stykke hen ad vejen. Men det er ikke fordi, de hytter deres eget skind,« siger Bent Fabricius.

Venstres forsvarsordfører kalder Hækkerups udsagn for »et uhørt angreb«.

»Nick Hækkerups mål som forsvarsminister var at lægge sig ud med alt og alle. Så jeg ser det som afslutningen på en – heldigvis <saxo:ch value="226 128 147"/> kort karriere i Forsvarsministeriet, hvor han gjorde meget mere skade, end han gjorde gavn,« siger Troels Lund Poulsen (V).

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er fåmælt om sin partifælles udsagn.

»Jeg vil ikke kommentere på min forgængers ministertid. Men som ny forsvarsminister forventer jeg, at alle i forsvaret – og naturligvis også de øverste officerer – samarbejder loyalt om at gennemføre forsvarsforliget,« siger Nicolai Wammen.