Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Alternativet drømmer om et nyt samfund. Et samfund, hvor vi forbruger mindre. Hvor vi tager os mere af hinanden. Hvor vi har vilde planter og dyr i byerne, og hvor vi kun spiser 100 g kød om dagen. Partiet kan ende med at blive afgørende for, om Helle Thorning-Schmidt kan bevare regeringsmagten efter næste valg.

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, vurderer, at Alternativet kan blive en farlig brik for Helle Thorning-Schmidt.

Læs også:

» Alternativet ligger og roder lige omkring spærregrænsen, og det er det, der gør det så farligt for Thorning. Hvis en masse mennesker stemmer på Alternativet i stedet for på de øvrige partier i rød blok, så risikerer hun at blive svækket overfor blå blok, hvis de ikke kommer ind. Hvis de rent faktisk kommer ind, kan de sikre hende magten, men det vil være et lidt spøjst parti for hende at samarbejde med,« siger Søs Marie Serup.

Med ’spøjst’ mener hun, at partiprogrammet lever helt til partiets navn.

Læs også:

»Det er i høj grad alternativt. Hvis man er flink, vil man sige, at det er udtryk for et drømmescenarie om det perfekte samfund. Hvis man er hård, vil man kalde det en utopi. Det pudsige er, at det appellerer til både drømmere, innovative om alle dem, der mener, at alting var bedre i gamle dage,« siger Søs Marie Serup.

I 2014 gennemførte Alternativet en medlemsundersøgelse blandt de dengang 1.396 medlemmer. Undersøgelsen viste bl.a., at 21,1 procent er selv­stændige, 24,6 procent er offentligt ansatte og 15,6 procent er studerende. Mere end halvdelen har aldrig tidligere været medlem af et parti, men 28,8 pct har tidligere stemt på Enhedslisten, 27,4 har stemt på Radikale Venstre og 20,8 pct på SF. Fælles for dem er, at miljømæssig bæredygtighed er det vigtigste.

Læs også:

Partiets succes skal findes i den tiltagende politikerlede, mener Søs Marie Serup. Men partiet vil få det svært, når valget først udskrives og mediemøllen ruller.

»Der bliver ikke plads stil at nuancere synspunkter og holde åben studiekreds. Det vil svare til, at alle de andre partier stiller op til fodboldturnering, mens Alternativet hellere vil spille backgammon og derfor møder op uden benskinner og dupper under skoene, »siger Søs Marie Serup.

Alternativets stifter, den tidligere radikale kulturminister, Uffe Elbæk tror dog fuldt og fast på, at partiet vil komme i Folketinget ved valget.

Men drømmer I bare eller er i vågne og parate til at lave konkrete politiske aftaler, Uffe Elbæk?

»Vi er stritvågne og i den grad parate. Jeg synes jo, at det er de andre politikere, der drømmer. Der er ingen, der kan overbevise mig om, at det er holdbart, at vi bliver ved med at forbruge, som vi gør i dag.«

Har I regnet på, hvad jeres forslag koster?

»Nej, men vi har forsøgt at læne os op af de analyser fra de tænketanke, vi samarbejder med. Vi mener bestemt, at det er realistiske forslag. Der er så mange konkrete eksempler allerede lokalt:Samsø er gået helt over til vedvarende energi, Knuthenlund på Lolland er gået økologisk og Årstiderne, der har skabt over 200 arbejdspladser på salg af kvalitetsfødevarer. Fremtiden er her allerede«.

Andre læser også