Tirsdag starter politiske drøftelser af energipriser. Først i 2023 tyder det på normalitet ifølge fagekspert.

De høje energipriser har sat sig i mange danskeres regninger, og tirsdag er de landet på politikernes bord, hvor der er indledende drøftelser om priserne.

De høje priser er dog noget, der ser ud til at vare en rum tid endnu. Det siger Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi ved videnscenteret Bolius.

- Noget tyder på, at vi skal gennem 2022, før vi kommer ned i mere normalt leje, siger han og peger på, at der er forskel på udviklingen for el og varme.

- Fordelen ved varmepriserne er, at vi ikke bruger varmen en stor del af året. Der kan vi bare slukke for radiatorerne.

- Prisen på el kommer nok til at være noget højere, end vi er vant til, som meldingerne er nu. Men ikke så voldsom som i december, siger Tue Patursson.

Der er bred politisk enighed om, at blandt andre pensionister med et lille budget bliver hårdt ramt af de stigende priser på energi.

Flere partier har inden drøftelserne understreget, at det er akut, at der findes en løsning. Det gælder blandt andet De Konservative og Dansk Folkeparti.

De har foreslået, at de penge, staten sparer - fordi der ikke betales så meget støtte til vedvarende energi - gives til dem, der er særlig hårdt ramt.

Der er ifølge Tue Patursson fra Bolius flere grunde til, at nogle danskere har fået og kan se frem til en noget højere el- og varmeregning end tidligere.

- Det startede helt tilbage i foråret, da der ikke kom den mængde regn og vind, der plejer, til at skaffe el fra de nordiske lande og andre steder i Europa.

- Så har der været en masse udfordringer for naturgas mellem Rusland og Vesten, hvor prisen er blevet presset op, siger fageksperten.

Det skyldes blandt andet, at der ikke er opbygget lagre under pandemien. Her troede man først, det ville være en lang tid med lavt blus.

- Men da produktion blev sat voldsomt op, havde man pludselig brug for den energi, der ikke var på lager. Så kom der stor efterspørgsel, forklarer han.

/ritzau/