Kl. 21 i aften dansk tid finder afstemningen om Palæstinas observatørstatus sted i FN i New York. Selv om der forhandles til det sidste, ventes et stort flertal af lande - heriblandt Danmark - at godkende, at Palæstina får status som observatørstat.





Vi har spurgt formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Jeppe Kofod (S) om , hvad det kommer til at betyde for Palæstina og for den danske regering, at vi slutter op om resolutionen.

Læs hans svar HER

1. Hvilken praktisk betydning får det, at Palæstina i dag i FN bliver opgraderet til observatørstat?

- At de bliver stærkere repræsenteret i FN på lige fod med Vatikanstaten og får mulighed for at sidde med ved bordet på en hel anden måde end nu. Det er rigtig vigtigt.

2. Bliver Palæstina nu hurtigere en selvstændig stat?

- Ikke umiddelbart. Men det kan forhåbentlig skabe et pres for at få forhandlet en to-stats løsning med israelerne.

3. Har I stillet som betingelse, at palæstinenserne ikke misbruger deres ny status til at anklage Israel for krigsforbrydelser?

- Der har været en dialog om, men det er ikke min oplevelse, at de ønsker at gå den vej. De arbejder på at få en selvstændig stat og er ikke optaget af alle mulige opgør. Men selvfølgelige er der et spørgsmål om folkeretten i forbindelse med Gaza, som de vil gøre opmærksom på.

4. Hvorfor har regeringen lurepasset så længe med beslutningen, når Venstre og konservative åbent har anbefalet et ja?

- Regeringen har arbejdet hårdt på at få flest mulige med i en resolution. Og i respekt for den enighed man gerne vil skabe i EU, har man ikke ville melde ud på forhånd. Og det er også lykkes, kan man sige. Det ser ud som om, at et flertal af lande i EU vil stemme for, og det er positivt.

5. Er dette en personlig sejr for Villy Søvndal?

- Det er en sejr for alle der støtter demokratiske kræfter i Mellemøsten, og som støtter at der kommer en fredeligt forhandlet tostats-løsning. Det er udenrigsministeren optaget af, og det vi vi andre også.