Bjørnar Moxnes er partileder for Norges svar på Enhedslisten: 

Venstrefløjspartiet Rødt, der som navnet indikerer ligger på den yderste venstrefløj.  

Men han er også en tyv. 

Det afslører en overvågningsvideo, der er blevet bragt i flere norske medier. Først på VG og senere på andre nyhedssites, herunder Dagbladet.  

Videoen viser, hvordan Bjørnar Moxnes trisser rundt i en butik i Oslos lufthavn.  

Han kigger på nogle briller af mærket Hugo Boss til små 800 danske kroner.

Efterfølgende lægger han dem tilbage på hylden. Men Bjørnar Moxnes er ikke færdig med brillerne. For kort efter tager han dem op igen, og placerer dem på sin taske, som ligger på en kuffertvogn. 

Overvågningsvideoen viser, hvordan han bagefter går rundt, kigger sig omkring og vupti: Så stikker han brillerne ned i lommen og lunter ud af butikken.

Øjeblikket lige inden, Bjørnar Moxnes tager solbrillerne ned i lommen
Øjeblikket lige inden, Bjørnar Moxnes tager solbrillerne ned i lommen Foto: Video: Dagbladet
Vis mere

Men en vagt har set ham, og partilederen har nu fået en bøde på 1900 danske kroner for tyveri.

Videoen har vakt opsigt i Norge. Ikke kun på grund af selve tyveriet, men også fordi partilederen har haft meget divergerende forklaringer på, hvad der skete.

Først ville politikeren ikke indrømme, at han havde forsøgt at stjæle solbrillerne. Forklaringen fra Bjørnar Moxnes til VG var, at han i farten havde glemt, at han havde et par dyre solbriller, der ikke tilhørte ham, da han forlod butikken.

»Senere kom en vagt hen og bad om brillerne. Så blev jeg utroligt flov,« sagde han til det norske medie – og forklarede, at han »tog konsekvensen« og afleverede brillerne tilbage uden bortforklaringer.

Men kort efter ændrede partilederen forklaringen. Han gik i panik, da han opdagede, at han havde taget brillerne. I stedet for selv at levere dem tilbage, rev han prismærket af og lagde brillerne i sin taske. 

Lørdag måtte Bjørnar Moxnes, der i Norge er kendt som en skarp debattør, så erkende, at han først havde nægtet at have stjålet brillerne, da vagten henvendte sig til ham.

»Jeg gik i panik. Jeg blev helt lamslået og perpleks,« lød forklaringen fra politikeren, der også beskrev også hændelsen som det floveste øjeblik i sit liv.

Det er norsk politis opfattelse, at politikeren har handlet forsætligt, skriver NRK.

Inden Bjørnar Moxnes går ud af butikken med de stjålne briller, kigger han rundt.   
Inden Bjørnar Moxnes går ud af butikken med de stjålne briller, kigger han rundt.   
Vis mere

Trond Blindheim, der er docent og sociolog ved Høgskolen Kristiania siger til Dagbladet. 

»Enhver, der har set videoen, kan se, at han er på tyvetogt. Det er helt åbenlyst, at hans omdømme som partileder er svækket markant herefter.«

Andre eksperter påpeger, at man ud fra partilederens adfærd på videoen ikke kan konkludere, at han også havde til hensigt at stjæle. 

Psykolog Pål Grøndahl er en af dem, som mener, at motivet forbliver spekulationer. Til norske Dagsavisen siger han:

»Man kan også reflektere over det og sige, at han tog brillerne ved en fejl, og da han opdagede det, indså han, at det kunne blive et stort politisk spørgsmål, selvom det ikke var bevidst. Jeg tager ikke stilling, men det er klart, at der er flere mulige forklaringer.« 

Som konsekvens af sagen har Bjørnar Moxnes nu sygemeldt sig.