Hvis Christiania bliver lovliggjort, mister fristaden det særpræg, der lokker turisterne til Danmark.

København vil miste en masse turister, hvis staten normaliserer Christiania på baggrund af fredagens afgørelse i Højesteret.

Det spår centerleder ved Center for Turisme på Handelshøjskolen i København Lise Lyck. Fristaden er nemlig interessant, fordi den er anderledes.

- Hvis der bliver en egentlig lovliggørelse, og de særpræg, der er i dag, forsvinder, så er der ikke rigtig nogen attraktionskraft tilbage, siger hun.

- Det, der tiltrækker turister, er, at man midt i København har et samfund, der i vidt omfang har sine egne regler. Mange studerende, der kommer her til, er meget interesseret i, hvordan sådan et alternativt samfund kan fungere midt i en storby, fortæller turismeeksperten.

Efter staten fredag har fået bekræftet, at brugsretten til fristaden ikke tilhører christianitterne, er der tale om at lovliggøre området. Det kan komme til at betyde, at beboerne på Volden skal betale markedsprisen for at leje deres huse, og at alle skal kunne flytte ind på Christiania.

- Det er klart, at det vil betyde, at mange af dem, der bor der i dag, ikke vil have mulighed for at bo der. Og det ville ændre hele områdets karakter, siger Lise Lyck.

Hun mener, at det, der i dag tiltrækker turister, består i både området og dets beboere. Hvis der skal betales mere end de nu 1800 kroner for at bo på fristaden, vil det tiltrække andre grupper end i dag.

- Det kunne meget nemt betyde, at det bliver folk med høje indkomster, der vil bo i det her centrale område i København, fortæller Lise Lyck.

Hun mener ikke, at de borgere, der ville flytte ind på Christiania, vil tiltrække turister i samme grad som den blandede befolkning, man ser i dag.

- Man ser jo sjældent turister stille sig op i kø i Hellerup, siger turismeeksperten./ritzau/
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.