Et massivt flertal af danskerne er imod regeringens fremskredne planer om at afskaffe store bededag.

Allerede 24. januar vil regeringen fremsætte lovforslag om at afskaffe en helligdag, og herfra er det en formssag for kirkeministeren at få Dronningen til at sløjfe store bededag ved kongelig resolution.

Men spørger man danskerne, skal regeringen holde nallerne fra store bededag. Et klart flertal på 60 procent af danskerne siger nej til at afskaffe store bededag. Blot hver femte vælger bakker op om SVM-regeringens forslag, viser en måling, som YouGov har foretaget for B.T.

Det kommer ikke bag på B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen.

»Der er ikke noget, der tyder på, at danskerne synes, at de har for lidt fri. Tværtimod. Så når regeringen går ind og fjerner en fridag, så går man direkte op imod danskernes ønske,« siger han og tilføjer:

»Når et stort flertal af danskerne synes, at det er en dårlig idé, vil der også være en stor andel af de tre regeringspartiers vælgere, der synes, det er en dårlig idé.«

Og der er udbredt utilfredshed med forslaget blandt regeringspartiernes vælgere, viser målingen. Der skal dog tages forbehold for, at usikkerheden i målingen bliver større, når man bryder tallene ned på partier.

Blandt Socialdemokratiets vælgerne mener 48 procent, at det er en dårlig idé. Blandt Venstres vælgere er tallet 60 procent, mens 45 procent af Moderaternes vælgere vender sig mod forslaget.

Vælgernes utilfredshed er ganske forståelig, påpeger Joachim B. Olsen:

»Vælgerne kan med stor ret sige, at det vidste vi intet om, da vi stemte på jer. Det var ikke noget, nogen af de her tre partier gik til valg på.«

Joachim B. Olsen lægger ikke fingrene imellem og kalder det en åbenlys 'lortesag’ for regeringen.

Derfor kan man også spørge sig selv, hvorfor regeringen ikke har været i stand til at finde de 3,2 milliarder kroner – som afskaffelsen af den traditionsrige store bededag ifølge Finansministeriets beregninger årligt vil spytte i statskassen – et andet sted?

Varme hveder og store bededag hænger uløseligt sammen. Fra 2024 er det efter alt at dømme slut med store bededag. Overlever hvederne?
Varme hveder og store bededag hænger uløseligt sammen. Fra 2024 er det efter alt at dømme slut med store bededag. Overlever hvederne? Foto: Kristian Djurhuus
Vis mere

»Det er et godt spørgsmål. Når det ikke har kunnet lade sig gøre, må det hænge sammen med, at regeringen har stillet sig selv den opgave at øge arbejdsudbuddet og skaffe et provenu til statskassen, og så har man kigget lidt på embedsmændene og fundet frem til den her meget ikke-ideologiske løsning,« siger Joachim B. Olsen.

Hos Venstre er analysen ifølge Joachim B. Olsen, at afskaffelsen af store bededag er en dårligere løsning for Socialdemokratiet end for Venstre.

For det første vil det reducere den offentlige beskæftigelse, fordi det kræver færre hoveder og hænder, når arbejdstiden øges. For det andet har regeringen lagt sig voldsomt ud med fagbevægelsen, som historisk er knyttet til Socialdemokratiet.

»Hos Venstre er der et stille håb om, at det bliver Socialdemokratiet, der kommer til at få hug for det her,« siger Joachim B. Olsen.