Den Konservative folketingskandidat Mads Holger anklager nu sit eget parti for fejlrådgivning op til valget, fordi han nu skal hedde »Mads Holger Norgaard« på stemmesedlen.

Den 37-årige debattør og forfatter Mads Holger, der opstillet i Hvidovre og Ballerupkredsen for Det Konservative Folkeparti, retter i dag en skarp kritik mod sit eget parti, som han beskylder for mangelfuld rådgivning.

På den stemmeseddel, som danskerne præsenteres for i valgboksen på torsdag, står der nemlig ikke Mads Holger, når man kigger under liste C, men derimod Mads Holger Norgaard.

»Det Konservative Folkeparti opfordrede mig til officielt at opstille under navnet Mads Holger, fordi det er disse navne, som vælgerne kender mig som. Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg bærer det fulde navn Mads Holger Norgaard Madsen efter min kære morfar, der var frihedskæmper, men nu er det bare sådan, at de fleste kender mig som Mads Holger alene,« skriver Mads Holger til BT og tilføjer:

»Derfor fulgte jeg partiets anvisning, om end både min lokalforeningsformand, Lars Hjelmqvist, og jeg forundredes over, at man ikke også ønskede mine efternavne repræsenteret på stemmesedlen.

Kit Claudi, næstformand i Københavns Omegns Storkreds for De Konservative, forstår ikke kritikken fra Mads Holger. Hun har ansvaret for samarbejdet mellem kandidaterne i storkredsen og samspillet med partiets hovedkontor.

»Han sendte en mail til mig i begyndelsen af april, hvor han bad om en garanti for, at han kunne stille op under navnet Mads Holger. Jeg svarede blandt andet med et link til retsinformation med den gældende lovgivning. Den kræver, at man stiller op med et mellem- eller efternavn, der er opført i Folkeregisteret. Så kunne han tjekke, hvordan ’Holger’ var registreret. Men jeg fik ikke nogen respons,« siger Kit Claudi.

Ifølge Mads Holger forhørte han sig allerede på et møde den 21. oktober sit parti om, hvorvidt han kunne hedde Mads Holger på stemmesedlen. Det blev han forsikret om, at han kunne. Det bekræfter formanden for vælgerforeningen i Ballerup-kredsen.

»Jeg var tilstede på et partimøde 21. oktober, hvor Mads Holger udtrykkeligt spurgte, om han kunne hedde Mads Holger på stemmesedlen, da han i så fald ikke ville hedde andet på valgplakaterne, og det klare svar var, at det kunne han godt,« siger Lars Hjelmqvist.

Det var derfor det navn, Mads Holger skrev på blanketten, som blev indsendt til Indenrigsministeriet, men i sidste uge fik han besked om, at den alligevel ikke gik.

Ifølge reglerne må man nemlig ikke hedde to fornavne på stemmesedlen. I så fald skulle han have ændret Holger til et mellemnavn. Men den information fik Mads Holger ikke af partiet.

»Dette finder jeg hverken demokratisk eller rimeligt, og jeg frygter, at Det Konservative Folkeparti med ufine midler forsøger at påvirke valget og tilkende Rasmus Jarlov en skrivebordssejr, da denne pludselige ændring på stemmesedlen også bevirker, at jeg i alle andre kredse end mine egne flyttes en plads ned ad listen og således under Rasmus Jarlov,« forklarer Mads Holger.

Den 38-årige Rasmus Jarlov er den partifælle, Mads Holger skal i hård kamp med om et mandat i Københavns Omegns Storkreds. Og med Norgaard som efternavn, tvinges Mads Holger akkurat lige under Rasmus Jarlov.

»Min kritik angår alene det forhold, at man bevidst eller ubevist har fejlinformeret mig om dette, hvorved man bl.a. har givet anledning til, at jeg af egne midler har bekostet valgplakater og andet materiale for ca. 100.000 kr.,« skriver Mads Holger.

Kunne du ikke selv have undersøgt, hvad der er tilladt at hedde på en stemmeseddel?

»Det er sådan i Danmark, at det er partiet, som formelt opstiller kandidater. Når partiet fortæller mig, at partiet ønsker at opstille mig som Mads Holger, så følger jeg selvfølgelig den anbefaling og har tiltro til, at partiet har styr på sagerne.«

Det er vælgerforeningens kredse, der opstiller kandidater. Herefter bliver listen indberettet til Økonomi- og Indenrigsministeriet af storkredsen. Kit Claudi er ked af det på Mads Holgers vegne, men hun slår fast, at hun ikke har hørt om sagen før april, hvor hun gjorde Mads Holger opmærksom på, hvordan loven er.

»Jeg kan godt forstå hans frustration, og det er smaddersyndt for ham. Men vi kan ikke dispensere for loven,« siger hun.

 

 

 

Onsdag offentliggjorde Økonomi- og Indenrigsministeriet den endelige liste over valgets kandidater. Se navnene her.

Den politiske netavis Altinget har lavet en stemmeseddel, som den kommer til at se ud på torsdag her.