Det er det eneste rigtige for naturen, at danskerne i fremtiden skal betale pant på dåserne, der bliver købt i den tyske grænsehandel.

For naturen er det helt ideelt, at danskerne fremover skal betale pant på de dåser og flasker, som de hiver med hjem fra Tyskland.

Danmarks Naturfredningsforening roser den pantaftale, som regeringen, Enhedslisten og SF har indgået onsdag, og som nu skal forhandles på plads med tyskerne. Det er den helt rigtige vej at gå, lyder det.

»Det ligner den aftale, som vi har håbet på, og som vi selv har arbejdet for i godt 20 år. En gensidig anerkendelse af pantsystemerne, det er den optimale løsning,« siger Christian Poll, der er miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

»Det vil betyde meget for den natur, som vi ser, når vi er ude for at lave affaldsindsamling år efter år. Der finder vi tusindvis af dåser og flasker, og de er stort set alle uden pant, så det er dem, folk har hentet syd for grænsen, og som de ikke ser nogen værdi i,« siger han.

Aftalen betyder, kunder i grænsebutikkerne i fremtiden kan købe en dåse med dansk pant på en krone plus 19 øre i tysk moms. Det vil derefter være muligt at få den danske pant tilbage i pantautomaterne herhjemme, men altså ikke momsen.

Hvis man køber dåser og flasker med tysk pant på 1,85 kroner pr. styk må man tilbage over grænsen, hvis man vil have panten igen.

Der kommer pant på dåserne, når det danske retursystem er udbygget til at kunne tage imod de mange dåser fra grænsehandlen. Det sker formegentlig i 2018, og derfra vil der ifølge Christian Poll fortsat gå lidt tid, før danskerne helt lader være med at smide flasker og dåser i naturen.

»Jeg tror, det tager nogle år, før folk vænner sig til tanken, men jeg er overbevist om, at vi stille og roligt vil se et dyk i antallet af affaldsdåser og flasker i naturen, så vi over fem år kommer ned på et ganske lille antal flasker og dåser i den danske natur,« siger han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.