En 17-årig gymnasieelev fra Danmark er blevet dræbt i Syrien

To danske mænd har mistet livet under kampe med den syriske hær, meddeler syrisk tv ifølge bloggen syrienblog.net. 

Den ene skulle være en 17-årig ung mand, som havde medbragt sit studiekort fra Rødkilde Gymnasium i Vejle. På den anden mand blev der fundet et dansk pas. De to var som en del andre unge mænd med bopæl i Danmark rejst til det krigshærgede land for at kæmpe på oprørernes side, skriver syrienblog.net.

Bloggen refererer til den syriske tv-station Sama tv og har før bragt troværdige oplysningen fra krigen i Syrien, fortæller Syrien-ekspert Naser Khader.

- Bloggen er på regimets side, og man har tætte forbindelse til det syriske regime. Umiddelbart vil jeg vurdere oplysningerne som meget troværdige, fordi bloggen før har været først med oplysninger, som har vist sig at være sande. Derudover lægges der også navn ud på den dræbte, som styrker sandsynligheden for, at det er rigtigt, siger Naser Khader.

Flere unge danskere med muslimsk baggrund er, som den dræbte 17-årig, rejst ind i det borgerkrigshærgede land for at kæmpe på oprørernes side, og han er ikke den første og heller ikke den sidste, der har mistet livet i kampen mod præsident Bashar al-Assads regime, vurderer Khader.

- PET mener, at der er 60-70 danskere dernede nu, men jeg tror nærmere, at tallet ligger på 100-150. Vi taler islamister, som drømmer om at skabe et kalifat (islamisk styre, red.), mere end de drømmer om at frelse den syriske befolkning. De rejser derned og sætter livet på spil, fordi de ved, at de ender som martyrer, hvis de dør. Den sidste dansker har ikke mistet livet dernede, siger Naser Khader.

De to danskere, som nu menes at have mistet livet i Syrien, omkom ved landets næstestørste by Aleppo, i provinsen af samme navn, hvor den syriske hær for to dage siden generobrede en vigtig base. I lyset af de mange og hårde kampe, undrer det Naser Khader, at ikke flere af de krigsutrænede danskere er blevet dræbt.

- Vi taler om unge mænd, der rejser ned uden våbentræning og som sendes ind i krigen som kanonføde. Set i det lys overrasker det mig faktisk, at flere ikke har mistet livet, siger Naser Khader

Når antallet af danske islamister i Syrien i dag nærmer sig op mod 150, så skyldes det ifølge Naser Khader to ting.

- Det er meget let for unge mennesker, der vil ned og kæmpe, at komme ind i Syrien fra Tyrkiet, fordi grænserne står åbne. Unge jihadister kan rejse direkte ind fra Tyrkiet i modsætning til f.eks. fra Jordan, hvor de bliver fængslet. Derudover har rekrutteringsvideoer uden tvivl også bidraget til, at andre unge vil derned. Det er i dag langt lettere at få skabt forbindelse til andre danskere dernede og blive anbefalet, for det er klart, at man ikke bare bliver lukket ind - man kan være både spion og på Assads side. Men i dag er der personer i Danmark, der formidler den kontakt for de unge mennesker, fortæller Naser Khader.

Han henviser blandt andet til den DR-dokumentar, hvor bandelederen fra Blågårdsplads på Nørrebro i København, Abderozzak Benarabe - bedre kendt under navnet 'Store A' - rejste til Syrien for at kæmpe på oprørernes side. Dokumentaren er blevet beskyldt for at forherlige rollen og livet som jihadist - hellig kriger.