Den konservative retsordfører Naser Khader vil straks efter nytår have sin partileder og justitsminister Søren Pape Poulsen til at se nærmere på den stigende brug af falske nyheder.

Naser Khader, du mener, at fanden har skabt ’fake news’, altså falske nyheder. Hvad er det, du er så bange for?

Det er jo et nyt fænomen, som fik sit gennembrud under den amerikanske valgkamp, hvor der var mange falske nyheder i omløb. De var blandt andet ved at koste menneskeliv. Falske nyheder kan skabe krige. De er ødelæggende for vores demokrati, hvor der er tillid befolkningerne imellem, og hvor der også er relativ stor tillid til magthaverne. En del af de falske nyheder er igangsat af Putin og russerne, fordi de vil skade os.

Hvordan det?

Der var en pizzeria-ejer, der blev koblet til en pædofilring med forbindelse til Hillary Clintons kampagneleder. En mand fra Midtvesten tog bevæbnet ind til pizzeriaet for at skyde ejeren, men han blev heldigvis stoppet. Og det viste sig jo at være en falsk nyhed i første omgang. For ganske nylig spillede Israel og Pakistan med deres atomvåben-muskler over for hinanden. Det begyndte også med et falsk citat i en falsk historie på nettet.

Men hvor ved du fra, at Putin står bag?

CIA kom med en redegørelse i forrige uge, hvor de pegede på, at en del af de falske nyheder under den amerikanske valgkamp kom fra Rusland. Putin hader demokratierne, og hans mål er at skabe kaos i Vesten.

Hvis du mener, det er så verdensomspændende, hvorfor er løsningen så at gå til Søren Pape Poulsen, din egen justitsminister?

Vi har jo gjort noget i forhold til de pædofiles netværk på internettet, hvor vi kan gå efter IP adresserne. Jeg vil gå til justitsministeren og bede ham om at få sine embedsmænd til at se på, om vi i Danmark kan gøre noget, fordi fænomenet også er kommet til Danmark. Og om vi kan gøre noget sammen med de andre lande.

Men det lyder en smule naivt at tro, at Søren Pape Poulsen skulle kunne stoppe falske tweets i USA - hvis de oven i købet er orkestreret af Putin, som du siger?

Jeg kan jo ikke påvirke andre parlamenter, jeg kan kun påvirke vores eget, og det arbejder jeg for at gøre. Egentlig kan man sige, at man skulle begynde med at lære børnene i skolen om kildekritik. At være kildekritisk er afsindigt vigtigt i vores tid. Borgerne skal også være mere kritiske overfor nyheder på de sociale medier.

Jeg tænker jo, at du sådan set også bare kunne give større mediestøtte til medier, der allerede arbejder ud fra presseetiske regler, og til Pressenævnet. Var det ikke en idé?

Det kan jeg sgu ikke love.

Men stærke medier vil måske netop være et værn mod falske nyheder. Og alt andet lige en lettere løsning end lovgivning?

Der var en amerikansk analytiker, der for trekvart år siden skrev en analyse om, at Trump ville vinde. Og det ville han, fordi han i virkeligheden vandt for mange år siden, da Discovery stoppede med at vise holocaust. Han vandt, da NBC begyndte at vise Robinson. Han vandt, da ABC stoppede med at vise, hvordan man byggede Panama-kanalen. De faktuelle programmer med substans er blevet overtrumfet af reality-tv. Trump er godt tv, Hillary Clinton er dårligt tv. Det skrev han, og han fik jo ret. Pointen er, at falske nyheder understreger, hvor vigtige de seriøse medier er.

Men så kan løsningen vel også være statsstøttede medier?

Ja, men penge skal man have fra finansordførerne, og det er ikke sådan bare lige. Jeg er jo ikke finansminister. Men falske nyheder er en kæmpe trussel mod demokratierne i Vesten, så vi skal have gjort noget. Det kan have skræmmende perspektiver på mange niveauer.