Naser Khader
Naser Khader Foto: Thomas Lekfeldt

Angrebet på Idlib skal få konsekvenser, ellers stopper den syriske tragedie aldrig.

Der er endnu engang blevet brugt kemiske våben over for de stakkels syriske civile, og det er et stort svigt fra det internationale samfunds side, at det er sket igen.

I et brutalt regime, hvor en diktator slagter sin befolkning, er det ikke nok bare at fordømme. Fordømmelse redder ikke menneskeliv, hvis der ikke følger konsekvenser med.

Det største ansvar for den syriske tragedie ligger naturligvis hos præsident Bashar al-Assad, der i stedet for at acceptere de reformer, som befolkningen krævede i sin tid, indledte en lang, opslidende og blodige konflikt. Men også den tyrkiske præsident Recep Erdogan har et medansvar. Han har set gennem fingre med, at jihadister er kommet ind i Syrien via Tyrkiet og har vendt ryggen til, mens Islamisk Stat har solgt olie på det tyrkiske marked.

Åbningsdebat i Folketinget

Putin, iranerne og Hizbollah er også medskyldige. De har alle begået krigsforbrydelser i Syrien. Og ikke mindst den tidligere præsident Barack Obama har et meget stort ansvar. Han sagde, at USA ikke vil blande sig i den syriske konflikt, med mindre der blev brugt kemiske våben, men da det skete, fik det ingen konsekvenser.

Obama har talt om røde linjer, men ikke gjort noget som helst af betydning, når de er blevet overskredet. Det er meget muligt, at det ikke er Assad personligt, der står bag det seneste angreb, men det gør hans regime.

Assads bror, Maher, er under mistanke. Han er den øverstbefalende for den Republikanske Garde (den syriske hærs eliteenhed), og han er kendt for ikke at sky nogen midler for at straffe de områder, hvor oprørerne har magten. Vi må huske på, at byen Idlib, hvor de kemiske våben blev smidt, er et område, som Assads regime ville overtage efter Aleppo. Det kunne de ikke, og derfor angribes byen konstant. Så Assad-regimet har et motiv.

Naser Khader

Nogen spørger, hvorfor det ikke lige så godt kunne være oprørerne, der står bag for at skabe sympati. Det tvivler jeg stærkt på. For det første har oprørerne ikke nogen fly, og for det andet har de ikke ekspertisen til at fremstille Sarin - den type kemiske våben, der er blevet brugt i Idlib.

Sarin består af fire forskellige stoffer, som skal blandes i den rette mængde. Det kræver stor ekspertise. Og skulle oprørene og jihadisterne virkelig have en sådan type våben, ville jeg blive meget bange. For så ville vi heller ikke være sikre i Vesten. Og så bør vi handle!

Alt peger på Assads regime, som den skyldige. Efter angrebet udtalte Assad straks i syrisk TV, at de ikke havde haft fly i området, men en time senere blev der så sagt på russisk TV, at Assads fly ved et uheld ramte et våbendepot, hvor der var kemikalier til stede.

Sarin er som sagt meget svært at fremstille. Der kommer ikke en sådan bombe ud af at ramme nogle tønder med kemiske stoffer i.

Derfor mener forskellige efterretningstjenester, at det er Assad, der står bag angrebet.Vi er nødt til at sende et internationalt hold, som skal have adgang til alle steder og have mulighed for at undersøge dette til bunds. Og så skal det få konsekvenser for den skyldige.

Det er vigtigt, at der kommer en resolution i sikkerhedsrådet, hvor man handler på det, der er sket, og skulle russerne spænde ben, må den frie verden gå udenom Sikkerhedsrådet. Hvis ikke vi handler nu, vil Assad gentage det igen og igen, og historien vil dømme os hårdt.

SMS

Hitter på Facebook