Når dette er skrevet, har statsministeren haft et møde med Trump. Mødet er en vigtig mulighed for at få etableret Danmark på den amerikanske præsidents verdenskort, og jeg håber, vores statsminister udnyttede de 45 minutter, der var til hans rådighed, til at præsentere Danmark på bedste vis. Det er virkelig flot, at Lars Løkke har fået et møde med Trump så tidligt inde i hans præsidentperiode.

Jeg har hørt, at Donald Trump lader sig påvirke af de første, han møder, og tager deres holdninger til sig. Derfor er det afgørende, hvad Lars Løkke valgte at lægge fokus på i de intense minutter. Nogle politikere har ment, at han burde kritisere Trumps beslutning om at forbyde indrejse for folk fra visse muslimske lande. Det er jeg dybt uenig i. Den beslutning sorterer under indre amerikanske anliggender, og det skal vi ikke blande os i – og slet ikke til et møde, der handler om at styrke relationen mellem Danmark og USA.

Jeg har fuldt ud tillid til, at de amerikanske institutioner nok skal give Trump modspil og udfordre sådanne type beslutninger. Det har flere amerikanske dommere allerede gjort. Så i stedet for at løfte pegefingeren, håber jeg, Lars Løkke bruger tiden på at sætte fokus på grøn omstilling og frihandels fortræffeligheder, og ikke mindst, at vi er loyale allierede, der har deltaget i flere operationer rundt om i verden side om side med amerikanerne. Jeg håber også, at han fortalte Trump, vi har et mål om, at det danske Nato bidrag med tiden skal udgøre 2 procent af vores BNI. Udover det håber jeg, at Løkke sagde, vi er udfordret af den russiske præsident Putin, hvis grænse vi deler i Arktis.

Diverse politiske kommentatorer og korrespondenter mener at grunden til, at vi kom så hurtigt til hos Trump, er fordi, vi danskere er loyale. Andre mener, det må være den telefonsamtale, som Lars Løkke havde med Trump tidligere på året.

Der kan være flere årsager til, at Trump har valgt at holde mødet med den danske statsminister så tidligt, men ingen har peget på det danske diplomati. Jeg er fuldt ud overbevist om, at mødet først og fremmest er kommet i stand på grund af den danske ambassade i Washington og den danske ambassadør Lars Gert Loses ihærdige fodarbejde. Dette er intet mindre end en triumf for det danske diplomati. Det er sjældent at diplomater får kredit for deres arbejde, men det synes jeg til fulde, ambassadør Lars Lose har fortjent i denne sammenhæng. Lose har et stort netværk og god personlig kontakt til folk, der arbejder i den amerikanske administration og forskellige tænketanke. Han er på pletten, når det gælder, hvilket han viste, da han som en af de første udenlandske ambassadører fik en kort samtale med Trump lige efter valget. Et meget afgørende tidspunkt at få etableret Danmark i Trumps bevidsthed.

Jeg er fuldt ud overbevist om, at det er diplomatiets indsats, der har banet vejen for denne uges møde mellem Løkke og Trump, og det skal vi påskønne.