"Islam er i dyb krise. Mange meningsdannere i Europa og USA siger, at Islamisk Stat og terroristerne, der stod bag angrebene på Paris, London, Madrid og New York ikke har bund i Islam. Men det passer ikke. Deres holdninger er funderet i Islam. Det er også Islam – ikke hele Islam, men en del af Islam."

Det siger Naser Khader, tidligere dansk politiker og nuværende senior fellow ved Hudson Institute i Washington.

Naser Khader er i dag medunderskriver på en stor annonce i New York Times med overskriften: 'Hvad kan muslimer gøre for at kræve deres 'smukke religion' tilbage?'

»Vi er en gruppe reformorienterede og liberale vestlige muslimer som vil bekæmpe Islams nazisme (islamisme).VI må aktivt kæmpe for og forlange globale menneskerettigheder, lighed mellem kønnene og fredelig sameksistens,« siger Naser Khader.

»Vi må tydeligt erklære, at kampen for en eller flere 'Islamiske stater' ikke har nogen plads i moderne tider. Islamisme er en fiasko,« hedder det bl.a. i annoncen, der er indrykket af Gatestone Institute, og er underskrevet af fremtrædende muslimske forskere og meningsdannere fra USA, Canada, Australien og England - samt altså danske Naser Khader.

"Det nytter ikke noget at bortforklare, at islamister og jihadister mener, de kan finde opbakning til deres voldelige adfærd i Koranen," siger han

Nogle nævner, at kristendommen har været gennem reformationen, og dermed er bedre tilpasset til moderne tider. Er det det, der mangler at ske i Islam?

"Ja, Islam trænger til ikke en reformation, men en revolution – modernisering, så den kommer i tråd med nutiden, med demokrati og menneskerettigheder. Religionen skal være privat og ikke diktere samfundsindretning og udvikling. Det er ikke religionens mænd og religionens læresætninger, der skal styre, men folkets vilje og repræsentanter.,"

Vil det sige, at I også opponerer mod regeringsformen i lande som Iran og Egypten?

"Ja, de bør have grundlove, der ikke baserer sig på hverken Islam eller anden religion," siger Naser Khader.

I annoncen står der desuden:

»Når folk ser ISIS' halshugninger, Boko Harams borførelse af piger, henrettelse af uskyldige i Iran, nedslagtningen af kristne i Egypten og Afrika og andre forbrydelser mod menneskeheden begået af folk, der hævder at repræsentere Islam, er det naturligt, at mange spørger sig selv, hvad Islams sande natur er. Er det muligt, at Islam i sig selv ikke er fredelig, selv om mange muslimer er fredelige?«

»Hvis Islam som religion står for retfærdighed og fredelig sameksistens, så kan enhver kamp for en islamisk stat ikke være sanktioneret af en retfærdig og nådig Gud. Hverken islamisme eller jihadisme anerkender lighed mellem mennesker på tværs af race og religion og bør derfor afvises,« står der i annoncen.

Gatestone Institute er en international tænketank, baseret i New York.