Der er forskel på integration af kristne og muslimer. Sidstnævnte er sværere at integrere, mener Dansk Folkepartis næstformand, som dog tager klar afstand til muslim-kritiske udtalelser fra andre af partiets politikere.

Indfør ordentlig grænsekontrol og få de muslimer vendt rundt, der er på vej ind i Danmark.

Den udtalelse fra Vejles viceborgmester Holger Gorm Petersen (DF) er ikke Dansk Folkepartis politik, og partiet er heller ikke »antimuslimsk«, som kommunalpolitikeren ellers satte streg under i søndagens Berlingske.

I stedet er det en »stupid bemærkning«, som partitoppen på Christiansborg ikke kan stå inde for, og det vil Holger Petersen også få at vide, lover partiets næstformand, Søren Espersen (DF).

»Én nævner, at nede ved grænsen bør man stoppe folk og spørge, om de er muslimer - og sende dem væk, hvis de er. Det er en stupid bemærkning, som, jeg slet ikke tror, er alvorligt ment. Det er selvfølgelig noget pjat, noget overdrevet populistisk pjank, som ikke hører med i den her meget alvorlige debat. Det er ikke sådan, det er, og det er heller ikke partiets holdning,« siger Søren Espersen.

Også andre udtalelser om muslimer som et generelt problem fra DF-politikere lader han til at tage afstand fra, for ikke alle muslimer kan skæres over én kam.

»Vi har i vores parti intet problem med de muslimer, der så at sige kan vente med paradis, til de er døde. Men det er dem, der vil indføre islam nu og her og have islam som et politisk system, som skal styre vores hverdag, der giver problemer. Til dem siger jeg nej tak,« siger han.

At Espersen afviser disse udtalelser som pjat og pjank, gør han klogt i, mener den politiske redaktør på Radio24syv, Jesper Termansen. De kan nemlig være skadelige for partiet, for de kan koste nogle vælgere, som søger et alternativ til eksempelvis Socialdemokraterne. Men også vælgere til blå blok, som ikke ønsker at give stemmer til Lars Løkke, hvis han får magten med Dansk Folkeparti i ryggen.

Og selv om flere politikere i Dansk Folkeparti er kendt for »at gå til kanten«, er dette for langt.

»En debat om kultursammenstød vil de gerne have, men bliver det en debat som denne, er det et åbenlyst problem for partiledelsen, for så bliver man rubriceret som landsbytosser, som de har brugt mange år på at gøre op med,« siger Jesper Termansen.

Søren Espersen er blandt dem, som går til grænsen, og han lægger da heller ikke skjul på, at hans holdning er, at muslimer er sværere at integrere end eksempelvis kristne.

»Jeg vil stadig have erkendelsen af, at der er forskel på at integrere en muslim og en kristen. For det er der. Dybt ind i vores rækker og i befolkningen er der en uro og bekymring for, hvad der skal ske med den muslimske indvandring, og det synes jeg, man skal tage alvorligt og tage ansvar for,« siger han med henvisning til indvandringen i blandt andet Sverige, Tyskland og Frankrig.

Liberal Alliances indfødsretsordfører, Mette Bock (LA), slår fast over for Berlingske, at religion aldrig kan og må blive et kriterium for at blive tildelt statsborgerskab. Det samme mener muslim og tidligere folketingsmedlem Naser Khader. Men det er en »uansvarlig« holdning, lyder det fra Espersen.

»Er det ligegyldigt og ligeså let at få en muslim fra Palæstina ind i Danmark, som det er at få en nordmand? Det er det jo ikke, det kan vi ligeså godt sige, som det er. Der er vældig forskel på, hvordan de integreres. Det er egentlig det, vi problematiserer.«