Den tidligere kirkeminister Tove Fergo, der var kirkeminister i Anders Fogh Rasmussens VK-regering i 00erne, døde søndag af kræft i en alder af 69 år. Det bekræfter nært familiemedlem.

Tove Fergo døde søndag af kræft efter cirka et halvt års sygdomsforløb. Det kan hendes svoger, Lars Helge Fergo, bekræfte. Han talte sidst med sin svigerinde for tre dage siden, hvor hun stadig var en ukuelig optimist.

»Hun var optimistisk til det sidste. Hun troede, at kemoterapi kunne redde hende. Hun var indlagt på Rigshospitalet, og jeg talte i telefon med hende. Hun troede, hun skulle hjem igen,« fortæller Lars Helge Fergo til bt.dk.

Tove Fergo fik konstateret kræft for et halvt år siden, og hun havde siden august været sygemeldt fra sit virke som præst i Simon Peters Kirke på Amager.

»Det var en galoperende kræftform, hun havde. Hendes død kom meget hurtigt, og det gik hurtigt ned ad bakke med slemme smerter. Kræften bredte sig hurtigt,« fortæller Lars Helge Fergo.

Tove Fergo havde sin søn og datter ved sin side, da hun sov ind på Rigshospitalet i søndags. Lars Helge Fergo var ikke selv ved svigerindens side.

Niels Henrik Olesen, som var præstekollega med den tidligere kirkeminister i kirken på Amager, fortæller, at kollegaens død kom meget uventet for dem.

»Hun var i kirke for en uges tid siden, hvor vores nye præst skulle prædike for første gang. Hun var syg, men efter omstændighederne så hun ud til at have det udemærket,« siger Niels Henrik Olesen, som fortæller, at forventningen var, at hun ville kom til hægterne igen, når hendes behandlingsforløb blev afsluttet.

Tove Fergo var kirkeminister fra 2001 til 2005. Hun blev ikke genvalgt ved folketingsvalget i 2005.