Konservative er blevet nøjsomme. Nu er det godt nok, hvis Søren Pape Poulsen kan blive Mr. 5 procent

»Det er egentlig utroligt, at der kan være så stor optimisme i så lille et parti.«

Sådan lød analysen fra en midaldrende herre i baren ved det Konservative landsråds aftenfest i Tivoli Hotel i København lørdag aften.

Og det rammer meget præcist stemningen hos de Konservative lige nu, efter år, hvor medlemmerne har hængt med hovedet og drømt sig tilbage til firserne, hvor Konservative under Poul Schlüter nåede op på 23 pct.

En ny måling fra Epinion og DR giver Konservative 5 pct. Det er kun det halve af, hvad Bendt Bendtsen præsterede i nullerne, hvor han nedsættende blev kaldt Mr. 10 pct.

Men 5 pct er ikke så ringe endda, mener de fleste af de Konservative, BT snakkede med under landsrådet.

»Vi har 5 pct. på en opadgående kurve. Det er da super,« siger Michael Ziegler, borgmester i Høje Taastrup, og en central konservativ skikkelse.

»Vi blevet nøjsomme mennesker. 5 pct. vil være okay nu. Hvis vi kan få en fremgang på to-tre mandater ved næste valg, vil det være fint,« siger Nikolaj Bøgh, forfatter og medlem af byrådet på Frederiksberg.

»Vi har den suverænt bedste formand siden Schlüter. Han kan komme over 10 pct. Han kommer til at toppe,« siger Torsten Brask Nielsen, der har overtaget Papes borgmesterpost i Viborg.

Søren Pape Poulsen selv siger:

»Det kræver ti gange så hårdt arbejde at få en vælger tilbage, som  at miste en. Vi knokler for at vise, vores indsats har værdi, så vi kan få flere mandater på valgdagen. Det der jo det, man forventer af mig. Jeg vil ikke sætte et præcist mål, men vi skal selvfølgelig have flere mandater.«

Søren Pape Poulsen blev mødt med skepsis, da han overtog formandsposten i partiet. Kunne en fyr fra Viborg uden erfaring med toppolitik nu klare distancen. Og det blev atter mødt med skepsis, da han gik i regering med V log LA sidste år. For ville K nu ikke blive usynlige.

»Jeg brænder for det, og jeg følte mig godt tilpas i ministerstolen fra den første dag. Det er ikke så forskelligt fra at være borgmester i en større kommune. Det passer mig godt at sidde for bordenden,« siger Søren Pape.

Pape har opbakning fra de magtfulde konservative borgmestre. Han er en af deres egne. Og efter år med et dårligt forhold mellem K og DF har Pape fået et godt forhold til Kristian Thulesen Dahl.

»Vi må forholde os til virkeligheden. DF har en meget stor vælgeropbakning, og det har vi ikke. DF har gjort det godt på mange områder, og vi vil nogle af de samme ting på retsområdet og udlændingeområdet. Jeg vil gerne have et tillidsfuldt samarbejde med DF. Det er pga dem vi sidder i regering. Det skal vi huske,« siger Søren Pape Poulsen.

Tidligere var DF sure over, at Konservative så ned på dem, at de var mere belæste og kulturelle?

»Jeg tror ikke, jeg har læst flere bøger end Thulesen Dahl. Jeg tror måske, jeg har læst lidt færre.«

Hans største udfordring som justitsminister er bandekrigen. »Bandekrigen blusset op igen: Nu syv uskyldige ramt«, lød forsiden på BT fredag. Og Pape tog også problemet op i sin landsmødetale.

»Det er ingen hemmelighed, at vi går til grænsen. Men skulle nogen være i tvivl om, hvorvidt det er nødvendigt, så se bare på den lange række af skyderier i Københavns gader henover sommeren,« sagde han.

Man kan mærke, at du brænder for, at banderne ikke skal regere i gaderne. Men det gør de jo?

»Uanset hvem, der er justitsminister, og hvor mange politifolk, vi har, er der ingen, der kan garantere at en psykopat ikke tager et våben frem og begynder at skyde.«

Men der har været over 30 episoder med skyderier i København de sidste tre måneder?

»Hvis der ikke havde været skyderier igen natten til torsdag, ville vi have haft en måned uden skyderier. Og gerningsmanden blev jo også fanget, og kommer til at sidde fængsel en del år med den nye lovgivning.  Banderne bliver presset. De bliver møre. Og mange af dem sidder i fængsel. Der sidder over 200 bandemedlemmer i fængsel nu,« siger Søren Pspe Poulsen.