Styrelsen for Patientsikkerhed vil ikke give adgang til tal om smitteopsporingen, der har været udsat for hård kritik.

Det vækker stor undren – både hos en ekspert og på Christiansborg.

»Det ryster mig ærligt talt. Det er jo et emne med enorm offentlig interesse,« siger Eskild Petersen, professor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og tidligere overlæge ved Aarhus Universitetshospital i Skejby, til Berlingske.

Avisen har forgæves forsøgt at få styrelsen til at udlevere de seneste tal for smitteopsporingen.

Det vækker også kritik fra flere partier i Folketinget, at Styrelsen for Patientsikkerhed har afvist at oplyse tal om smitteopsporingen af coronasmittede.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt mener, at offentligheden skal kunne følge med i smittesporings-indsatsen og vil nu drøfte sagen i Folketingets covid-19-følgegruppe.

Kort før jul sendte Styrelsen for Patientsikkerhed tal til Berlingske, der viste, at smitteopsporingen i Danmark ikke en eneste dag i december havde nået det mål, som regeringen havde sat sig. Målet er dagligt at kontakte 3000 smittede med covid-19.

Mange borgere blev først kontakt af smitteopsporingen, flere dage efter at de var blevet konstateret smittet med coronavirus.

Det førte dengang til stor kritik fra blandt andre fagfolk.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) satte derfor et arbejde i gang for at finde ud af, hvordan smitteopsporingen kan forbedres.

Flere folk er blevet ansat i Styrelsen for Patientsikkerhed til smitteopsporingen. Samtidig er målsætningen opjusteret til at kontakte 5.000 smittede om dagen.

Styrelsen for Patientsikkerhed skriver til Berlingske, at det kræver for mange ressourcer at lave de pågældende dataudtræk af smitteopsporingen.

'At etablere generelle overblik i form af for eksempel dataudtræk er en opgave, der ligger ud over få og enkle kommandoer, da det kræver design af nye databaseudtræk,' skriver styrelsen.