Forud for europaparlamentsvalget - og en fælles danmarksturne - trækker Morten Messerschmidt og Morten Helveg Petersen fronterne skarpt op. Fra velfærdsturisme til EUs indflydelse står de milevidt fra hinanden.

De deler fornavn, de deler måske snart arbejdsplads i Bruxelles, men så deler de ikke så meget mere.

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt (DF), og spidskandidat til europaparlamentsvalget for de Radikale, Morten Helveg Petersen (R), tager lørdag hul på den første af en række politiske konfrontationer frem mod EP-valget i maj.

De to politikere kan betegnes som hinandens modpoler i forholdet til EU, og der bliver ikke lagt fingre imellem, når de sætter ord på deres uenighed.

»Hvor skal jeg næsten begynde,« lyder det fra Morten Messerschmidt.

»Morten Helveg er et barn af Det Radikale Venstre. Han er »anational« for ikke at sige anti-national. Han er internationalist og tror derfor på, at alle løsninger, som skal være til gavn for Europa og Danmark, skal komme fra Bruxelles. Det er jeg fundamentalt uenig i,« siger DFeren.

Han betegner dog - ligesom Helveg i øvrigt gør det - de to som gode venner, der nu har fundet sammen på baggrund af gensidig respekt - og dyb uenighed.

For Messerschmidt er EU-skepsis en mærkesag, og han mener, at EU »skal blande sig i langt færre sager«.

»Der er et stort demokratisk tab hver gang, og en masse af de ting, der kommer fra Bruxelles, er decideret dårlige, overflødige eller dybt skadelige,« siger han.

Den anden Morten er dybt uenig.

»Man skal som sædvanlig med Messerschmidt trække en masse fra. Det er et grundvilkår, når man taler om ham. Jeg er begejstret europæer i udgangspunktet og tror på det europæiske samarbejde, som jeg synes hviler på en smuk vision,« siger Morten Helveg Petersen, der blev valgt til radikal spidskandidat i september sidste år.

Han betegner Messerschmidts syn på Europa som ude af trit med virkeligheden.

»Han har et antikveret syn på nationalstaten, og han tror stadigvæk, at Danmark bare kan regere fuldstændig uafhængigt af, hvad der sker omkring os i den store verden.

Efter planen skal de to i den kommende tid mødes til debatter rundt om i landets største byer, ligesom de i begyndelsen af marts har en debatbog på trapperne.

Den såkaldte velfærdturisme kommer utvivlsomt til at fylde meget undervejs, og ligesom det er tilfældet med bankunion, finanspagt, Lissabon-traktat og EU-forbehold, står de to fast forankret i hver sin lejr.

Messerschmidt mener ikke, at regeringen tager problemet alvorligt, og han påpeger, at det er nødvendigt at se på udviklingen af østeuropæere, der modtager børnepenge og kontanthjælp i EU.

Ifølge Morten Helveg skal man naturligvis holde øje med udviklingen, men han mener, debatten er »blæst helt ude af proportioner«.

»Jeg bryder mig ikke om, at man prøver at stille den frie bevægelighed, som er en grundpille i det europæiske samarbejde, op som modsætning til velfærd. Det er helt forkert, og det er faktisk stik modsat. Den frie bevægelighed er en forudsætning for også dansk velfærd. Hvor ville for eksempel dansk landbrug være, hvis der ikke var folk, der kom til og arbejdede,« spørger han.

De to skal første gang debattere lørdag formiddag til de Radikales nytårsstævne i Nyborg.

Med forsoning for øje får Messerschmidt det sidste ord:

»Jeg vil sige - med fare for at ødelægge hele Helvegs karriere - at vi er en slags kammerater. Han er en af de typer, som man både kan være rygende uenige med og bagefter sætte en streg over uenigheden og så drikke en bajer.«