Tidligere fødevareminister Mogens Jensens sms'er er blevet genskabt og skal nu kigges igennem for, om de har en relevans til minksagen, hvor millioner af mink blev aflivet uden lovgrundlag.

Det fortæller han til Ekstra Bladet. Han er helt central for sagen fra 2020 og endte med at trække sig som minister på grund af sin rolle.

'Jeg ved, at mine sms'er er taget ned via iCloud, og der forestår nu en proces med gennemgang af dem,' skriver Mogens Jensen til avisen.

Medmindre man slår funktionen fra, så lagrer Apple beskederne på internettet, og derfor har det været muligt at genskabe nogle af beskederne.

Han fik nulstillet sin telefon, da han trak sig, fordi det kom frem, at der endnu ikke var lovgrundlag til at aflive de mange mink.

Minkkommissionens formand, Michael Kistrup, siger til B.T., at det er glædeligt, at det er lykkedes at genskabe beskederne.

»Nu er det op til Mogens Jensen, om han vil overlevere det hele råt til Minkkommissionen, eller om han først vil gennemgå materialet med sin bisidder. Det er op til ham at overlevere det, der er relevant,« siger Michael Kistrup.

Også Mogens Jensen glæder sig over, at Rigspolitiet har haft succes med at genskabe beskederne, oplyser han til B.T.

'Jeg er glad for at det er lykkedes Rigspolitiet, med min bistand, at hente sms’erne fra min afleverede ministertelefon ned via icloud - og der forestår nu en proces med gennemgang af dem i overensstemmelse med kommissionens retningslinie,' lyder det i en mailsvar.

Hele balladen om slettede sms'er begyndte, da B.T. afslørede, at Mette Frederiksens stabschef og særlige rådgiver, Martin Justesen, havde slettet sine beskeder fra minksagen, fordi hans mobil var indstillet til automatisk sletning af beskeder.

Også Mette Frederiksen, hendes departementschef, Barbara Bertelsen, og departementsråd Pelle Pape slettede automatisk deres beskeder.

Derfor er de sms'er, som de fire har sendt til hinanden, ikke blevet udleveret til Minkkommissionen, der undersøger hele forløbet med regeringens ulovlige ordre om at aflive alle mink.

Mogens Jensen slettede dog ikke sine beskeder, men fik sin telefon nulstillet, da han gik af som minister.

Jensen har afgivet forklaring i Minkkommissionen, der er nedsat for at granske sagen fra 2020, hvor millioner af mink blev aflivet på grund af en frygt for, at coronavirus skulle mutere og svække vacciner.

Under afhøringen blev der ikke spurgt til sms'er fra hans telefon. Kommissionen har mulighed for at genindkalde ham.

Da Mette Frederiksens sms'er ikke kan genskabes af politiets it-kyndige, er det fortsat uvist, om der er sms'er mellem statsministeren og den centrale minister i minksagen.

ritzau / B.T.