Dannebrog vajede blandt gæsterne, da det mangeårige folketingsmedlem Mogens Camre tirsdag blev bisat i Kastelskirken midt i København.

Morten Messerscmidt, der efter sagen om misbrug af EU-midler stadig er sygemeldt, var tydeligt bevæget. Han var med til at bære kisten ud i rustvognen, og da han lagde sin rose på kisten, gik han et par skridt tilbage, tog sig til hovedet og så grædende efter sin gamle ven.

Da Morten Messerschmidt gik fra kirken, spurgte BT, hvad Mogens Camre betød for ham.

»Jeg vil ikke sige noget,« svarede han

Med gæster som Lars Hedegaard, der er under PET-bevogtning, og Pia Kjærsgaard, skete begravelsen under massivt sikkerhedsopbud.

Kirken, der ligger på fæstningsanlægget Kastellet, var både bevogtet af gardere fra Livgarden, PET-livvagter. På voldene var der placeret svært bevæbnede politibetjente.

ccc
ccc Foto: Jens Astrup
Vis mere

Mogens Camre havde i flere år lidt af den sjældne motoriske sygdom ALS, da han mandag den 6. december afgik ved døden 80 år gammel.

Den tidligere folketingspolitiker har været en markant skikkelse i dansk politik siden 1967, hvor han blev færdig som cand. polit. fra Københavns Universitet med årets højeste gennemsnit. Samme år blev han formand for den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum, og året efter blev han valgt til Folketinget.

ccc
ccc Foto: Jens Astrup
Vis mere

Her repræsenterede han Socialdemokratiet indtil 1987 og havde en fremtrædende rolle som blandt andet finansordfører.

Ved valget i 1988 røg han ud, og fik job i Finansministeriet, hvor han også havde arbejdet som ung.

I 1999 meldte han sig ud af Socialdemokratiet og ind hos Dansk Folkeparti, som han repræsenterede i Europaparlamentet fra 1999-2009, hvor Morten Messerschmidt overtog hans rolle som spidskandidat for partiet i EU. De to havde et særligt far-søn-forhold, og den unge Messerschmidt begyndte sin karriere i Bruxelles med at arbejde som assistent for Camre i starten af 00'erne.

Camre opnåede igen valg til Folketinget i 2007, denne gang for Dansk Folkeparti, men han nedlagde sit mandat dagen efter valget for at fortsætte i Europaparlamentet.

Mogens Camre har gennem tiden forstået at gøre sig bemærket ved hjælp af en række kontroversielle udtalelser, der af flere omgang har ført til, at han er blevet beskyldt for racisme og har affødt dagbøder og trusler om ekslusion fra Dansk Folkeparti. Senest da han i efteråret i et opslag på Facebook skrev, at folk, der angriber politiet, burde skydes.

Opslaget kom som en reaktion på et skyderi på Christiania, hvor tre personer blev ramt af skud - to af dem betjente.