Økonomi- og Erhvervsministeriet skal undersøges for muligt kendskab til Roskilde Banks problemer allerede tilbage i 2007. Undersøgelsens type afgøres om en uge.

Folketingets Finansudvalg er enige om, at Økonomi- og Erhvervsministeriet skal underkastes en undersøgelse, der skal afklare, om ministeriet allerede i 2007 kendte til Roskilde Banks problemer.

Beslutningen om undersøgelsens type træffes næste uge.

SF vil arbejde for en såkaldt dommerundersøgelse, hvor embedsmænd kan indkaldes som vidner.

- Det gør man for at beskytte embedsmændenes integritet, siger SF's finansordfører, Jesper Petersen og forklarer, at hvis ikke man indkalder dem som vidner, er de underlagt deres loyalitetsforhold som embedsmænd.

Alternativet er, at uvildige advokater gennemgår sagens dokumenter, hvilket ikke inkluderer mundtlige orienteringer.

Sagen er rejst af Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov, som peger på, at Økonomi- og Erhvervsministeriets øverste embedsmand, Michael Dithmer, allerede i 2007 blev orienteret om, at Finanstilsynet mødtes med Roskilde Banks ledelse.

De orienterer ifølge Morten Bødsakov kun om den slags, hvis sagen kan have "større politisk betydning"

- Når man som departementschef stort set sidder lårene af sin minister, kan det så virkelig passe, at man får de her oplysninger fra et møde, som Finanstilsynet selv beskriver som et usædvanligt skridt, og ikke orienterer sin minister om det, siger Morten Bødskov.

Økonomi- og Erhvervsminister Lene Espersen (K) afviser, at ministeriet med en orientering om mødet dermed også skulle være klar over omfanget af bankens problemer.

Hun accepterede allerede i sidste uge at lade sit ministerium undersøge, men beslutningen om, hvordan undersøgelsen skal gennemføres, blev dengang udskudt. Nu er beslutningen igen udskudt - foreløbigt til torsdag i næste uge.

/ritzau/