Mange danske landsbyer er blevet så små, at nogle af dem bør fjernes helt, mens andre kan gøres endnu mindre ved at tynde ud i antallet af usælgelige huse. Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse udført af den selvejende institution Dansk Byplanlaboratorium for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Dansk Byplanlaboratorium har i samarbejde med byplanlæggere fra syv kommuner fundet en særlig problemstilling: såkaldte vejkantsbyer med små, utidssvarende boliger, der ligger ud til en støjramt landevej.

»Ofte er der mange huse til salg, og den slags landsbyer har en usikker fremtid. Hvis vi lader stå til, så går det ud over livskvaliteten på stedet,« udtaler direktør Ellen Højgaard Jensen fra Dansk Byplanlaboratorium i en pressemeddelelse.

Der opstilles i rapporten fire fremtidsscenarier, hvor man kan vælge at lade stå til og lade landsbyerne affolkes og de usælgelige huse forfalde. Man kan også vælge at afvikle landsbyerne ved at opkøbe ejendomme og rive dem ned, mens indbyggerne genhuses. Et andet forslag går på at tynde ud ved at rive ejendomme langs landeveje ned, så kun de cirka 20 bedst beliggende huse bliver tilbage. Og endelige kan man vælge en udflytningsmetode, hvor man slår flere grunde sammen, river ned og får et landskab med mere spredt bebyggelse.

Ifølge Dansk Byplanlaboratorium vil det koste det samme at holde liv i de små vejkantslandsbyer, som det vil koste kommunen at genhuse indbyggerne efter at have købt og revet deres ejendomme ned.

By- og boligminister Carsten Hansen (S) siger til Jyllands-Posten, at han er klar til at debattere landsbyernes fremtid.

»Projektet fra Dansk Byplanlaboratorium er en god afdækning af udfordringerne og et rigtigt godt oplæg til en nødvendig debat om, hvad der skal gøres. Der er jo ingen patentløsninger, men jeg anerkender, at der ikke er plads til alle landsbyerne, og at der skal rives flere huse ned,« siger ministeren og tilføjer:

»For mange landsbyer er det fem minutter i 12, og vi kommer ikke uden om, at der bliver færre landsbyer i fremtiden, og at der bliver væltet endnu flere huse end i dag«.

De syv kommuner, der har kommet med input til rapporten, er Faaborg-Midtfyn, Hjørring, Lemvig, Lolland, Mariagerfjord, Morsø og Vordingborg.