Højesteret har i en nylig dom blåstemplet en lavere tortgodtgørelse til offer, fordi voldtægt skete uden vold.

Justitsministeren beder sit embedsværk undersøge, om ofre for voldtægt forskelsbehandles, når det kommer til, hvem der kan få 100.000 kroner i godtgørelse for den forbrydelse, de har været udsat for.

Det fremgår af et svar, som justitsminister Mattias Tesfaye (S) har sendt til Retsudvalget.

Det er SF's retsordfører, Karina Lorentzen, som har stillet spørgsmål til ministeren.

Hun mener, at der skal ændres i erstatningsansvarsloven, så voldtægtsofre som udgangspunkt får samme beløb som plaster på såret, uanset om der var et element af vold i overgrebet eller ej.

- Jeg har det sådan, at uanset hvilken slags voldtægt, man bliver udsat for, er det en voldtægt, og så skal det selvfølgelig udløse tortgodtgørelsen, siger hun til Ritzau.

I 2018 blev niveauet for tortgodtgørelse for seksuelle krænkelser hævet.

Det betyder, at et offer for et forsøg på voldtægt skal have cirka 40.000-53.000 kroner, mens det for en fuldbyrdet voldtægt ligger på 100.000 kroner som udgangspunkt.

Men i februar tog Højesterets dommere stilling til en sag om netop godtgørelse i en sag, hvor en kvinde var blevet udsat for voldtægt. På grund af træthed og beruselse var hun ude af stand til at sige fra.

Alligevel skal det ifølge landets øverste dommere ikke udløse 100.000 kroner til kvinden.

Et flertal af dommerne har vurderet, at udtrykket "fuldbyrdet voldtægt" henviser til en oprindelig form for voldtægt, og altså den første voldtægtsbestemmelse i straffeloven, hvor noget alene kunne betegnes som voldtægt, hvis der havde været vold eller en trussel om vold inde over.

I 2013 blev paragraffen udvidet, så det også er ulovligt, hvis der er anden ulovlig tvang involveret, eller hvis man udnytter en persons hjælpeløse tilstand eller situation. Det kan eksempelvis være sovende eller meget fulde personer.

I slutningen af 2020 blev voldtægtsparagraffen atter udvidet, så det blev kriminaliseret at have samleje med en person, der ikke har samtykket.

Kvinden, der blev udsat for voldtægt, fik 35.000 kroner i tortgodtgørelse. Det var ifølge Højesteret passende.

Som følge af dommen fra Højesteret vil justitsministeren se på, om de gældende regler for tortgodtgørelse til voldtægtsofre er fulgt med tiden.

- Jeg har derfor bedt mine embedsmænd om at undersøge problemstillingen, siger ministeren i et skriftligt svar til Ritzau.

Han forventer, at undersøgelsen er overstået i andet halvår af 2022. Der vil han henvende sig til Retsudvalget, fremgår det.

Det er organisationerne Everyday Sexism Project Danmark, der angiver at have til formål at berette om sexisme mod kvinder og piger, og Voldtægtsofres Vilkår, som har gjort Retsudvalget opmærksom på sagen.

- Vi mener ikke, at det var det, der var lovgivers intention. Vi kan ikke se, hvor Højesteret har det fra, siger Zen Donen, talsperson for Everyday Sexism Project Danmark.

Ifølge hende har det store konsekvenser for voldtægtsofferet, uanset om man er udsat for en voldtægt med eller uden et element af vold.

/ritzau/