Danskerne skal ikke spise aftensmad foran fjernsynet. Til gengæld skal de købe flere økologiske varer og smide mindre ud, mener fødevareminister Dan Jørgensen.

Regeringen vil med fødevareminister Dan Jørgensen (S) i spidsen tage et opgør med danskernes madvaner. Det skriver Politiken.

Ifølge fødevareministeren skal selve måltidet tillægges langt større værdi end i dag. Danskerne skal sætte sig til spisebordet sammen i stedet for at spise foran fjernsynet eller i bilen, og de bør bruge mere tid på madlavning og have børnene mere med i køkkenet.

Og så opfordrer ministeren ifølge Politiken danskerne til at lægge benspænd ind i dagligdagen ved for eksempel at holde samme budget med flere økologiske varer eller ved helt at undlade at smide mad ud.

»Vi har simpelthen brug for en madrevolution, der skal helt ud i hverdagskøkkenerne. Jeg kan se, at jeg er chef for de her kostråd, som alle danskere kender. Alligevel bliver vi federe og federe. Lad os prøve noget andet. Måske skulle man slukke for brødrene Price og sætte sig ned og spise sammen med sin familie eller venner,« siger Dan Jørgensen til avisen.

Han vil til efteråret komme med en række initiativer, der skal understøtte udviklingen. Og frem for alt vil han starte en værdikamp, hvor danskerne bliver mere opmærksomme på at spise efter årstiderne, lokalt, frisk og traditionsbåret.

Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA), mener, at regeringen presser børnefamilierne ind i en teoretisk virkelighed, som ikke kan lade sig gøre i en travl hverdag.

Og danskernes spisevaner »rager da ikke Dan Jørgensen«, understreger den politiske ordfører.

Ifølge en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet bruger danskernes i gennemsnit cirka 50 minutter på madlavning på hverdage og en time i weekenden, og det har ikke ændret sig siden 1985.