Køb økologisk. Sådan lyder opfordringen fra fødevareministeren, efter en undersøgelse har vist, at danske børn har rester af sprøjtegift i urinen.

Det er »rigtig, rigtig alvorligt«, at danske børn ifølge en undersøgelse fra Syddansk Universitet har rester af sprøjtegift i deres urin. Det siger fødevareminister Mette Gjerskov (S), der har et klart råd til danske forbrugere:

»Hvis du gerne vil undgå sprøjtegift, så køb økologisk. Hvis du gerne vil mindske indtaget af sprøjtegift, så køb dansk. Der er mere sprøjtegift i de udenlandske varer, end der er i de danske,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Undersøgelsens bagmand, ph.d. og lektor i miljømedicin Helle Raun Andersen, kalder over for Politiken resultatet »bekymrende«, fordi giftene kan skade hjernens udvikling.

Hvordan resterne af sprøjtemidlerne havner i børnenes urin er uvist, men sprøjtet frugt og grønt kan være synderne. Derfor anbefaler professor Philippe Grandjean, der er en af verdens førende forskere i miljømedicin ved blandt andet Harvard University i USA, at gravide og småbørn spiser økologisk frugt og grønt, skriver avisen.

Og det er altså også budskabet fra ministeren.

»Jeg ved jo godt, at der stadig er danskere, der synes, at det med økologi er noget halal-hippie-noget, men grunden til, at vi er så optaget af økologi er, at der faktisk slet ikke bliver brugt sprøjtegift på de økologiske marker og heller ikke findes sprøjtegift i fødevarerne,« siger Mette Gjerskov.

Seneste udgave af den årlige Pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet viser, at indholdet af pesticidrester i danskproduceret frugt og grønt generelt er lavere end i frugt og grønt produceret andre steder i EU - og i særdeleshed i lande uden for unionen.

»Jeg synes, det er et mål at få så lidt sprøjtegift som overhovedet muligt i fødevarerne, og derfor arbejder vi hele tiden - også i EU - på at mindske forbruget af sprøjtegift og fremme økologi,« siger ministeren.

Hun har også et råd til dem, der vælger de sprøjtede frugter og grøntsager frem for de økologiske:

»Jeg synes, at man skal være meget opmærksom på, hvad det er, man spiser, og vælger man at købe ikke-økologiske varer som frugt og grønt fra udlandet, så sørg for at vaske det grundigt, det hjælper på nogle af de kemikalier, der kan være,« siger Mette Gjerskov.