Det er ikke relevant at diskutere, om folkekirken efterhånden bør miste sin særstatus, siger kirkeministeren.

Der er ingen grund til at anfægte folkekirkens særstatus i grundloven, bare fordi medlemstallet nu er dykket lige under 80 procent af befolkningen.

Det siger kirkeminister Manu Sareen (R) til, at religionssociologer spørger, hvornår en stadigt faldende medlemsandel i folkekirken når et punkt, hvor det er udemokratisk at give den evangelisk-lutherske kirke fortrin frem for andre religioner.

- Det spørgsmål er ikke relevant. Det er ikke et problem, at andelen nu er lidt under 80 procent. Det er stadigvæk en kæmpesucces, at over 4,4 millioner danskere er medlem af folkekirken, siger kirkeministeren.

Han siger også, at det ikke er befolkningsandelen af folkekirkemedlemmer, der er afgørende for spørgsmålet om folkekirkens særstatus i grundloven.

- Den evangelisk-lutherske kirke er en del af Danmark kulturarv. Det er engagementet i folkekirken, som er afgørende, og en grundlovsændring ligger ikke lige om hjørnet - det er jo ganske omfattende, siger Manu Sareen.

Han tror på, at folkekirken selv kan holde medlemstallet oppe ved at inkludere kirkegængerne mere i gudstjenesten, for eksempel som i Brorsons Kirke i København.

Her står alteret i midten med siddepladser rundt om, og der er et flok kirkekor og jazzmusik og brunch bagefter.

- Her er folk meget deltagende. Det er et sted, hvor man har lyst til at blive, siger Manu Sareen.

Han sætter også lid til en ny styrelseslov, der er undervejs for folkekirken, og på at få folk engageret i menighedsrådsvalg.

- Menighedsrådsvalg er vigtige. Når man sidder der, så er man med til at bevare den danske kulturarv, siger Manu Sareen.

/ritzau/