Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt foreslår, at man river flere boligblokke ned i Vollsmose-bydelen i Odense

Den fynske klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) udpeger nu Odense-forstaden Vollsmose som en af de ghetto-bebyggelser, hvor flere boligblokke skal rives ned.

»Det kan komme på tale at rive en del af Vollsmose ned, sprede beboerne og genhuse dem andre steder,« siger han til BT.

Vollsmose er med sine 9.184 beboere det største udsatte boligområde på regeringens ghetto-liste. Listen omfatter 22 ghettoområder. Mandag aften varslede statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale, at regeringen straks i det nye år kommer med et udspil mod parallelsamfund.

»Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt. Nogle steder ved at bryde betonen op. Rive bygninger ned,« sagde han.

I dag følger Lars Chr. Lilleholt op med et konkret forslag om, at to eller flere boligblokke i Vollsmose rives ned.

»For mig at se er det helt oplagt, at der bliver taget fat om nældens rod, når vi taler om ghettoer og om parallelsamfund. Det må være slut med flere lappeløsninger. Det er for tidligt at sige noget om, hvor mange boligblokke der skal rives ned, men der kommer til at ske noget. Det har Løkke forpligtet sig til ved at sætte sagen på dagsordenen med sin nytårstale,« siger han.

Andre steder skal man have en bedre styring af, hvem der flytter ind, så man undgår, at alt for mange beboere er arbejdsløse, dårligt uddannede og i øvrigt har en ikke-vestlig baggrund.

»Det er ikke nogen let opgave, men det står helt klart for mig, at vi skal have bedre styr på beboersammensætningen i de her boligområder. Desværre er det ikke de ressourcestærke, der flytter ind, men de ressourcestærke, der flytter væk. Vollsmose er blevet for stort. Det er næsten blevet en stat i staten, hvor folk kan leve hele deres liv uden at komme uden for bydelen. Derfor skal koncentrationen af beboere ned,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Men nedrivning må ikke stå alene, siger flere borgmestre, blandt andre Odenses borgmester, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel.

»Det er vigtigt at have nedrivning som et værktøj. Der er blandt andet vedtaget planer i Vollsmose, hvor en række bygninger skal rives ned for at gøre plads til bedre infrastruktur og en mere varieret boligform. Men det kan ikke stå alene,« siger han og peger på, at tiltag, som skal få flere i job er vigtige.

»Derfor vil jeg gerne invitere Lars Løkke til at komme til Vollsmose, så han kan prøve at møde nogle af de mennesker, som det faktisk er lykkedes at få i job, men også nogle af dem, der har det svært,« siger Peter Rahbæk Juel.

Hos de almene boligselskaber glæder man sig over, at der bliver sat fokus på udsatte boligområder.

»Det er ikke fremmed for os at rive ned. Vi river 600 boliger ned om året,« siger Bent Madsen, der er direktør i de almene boligselskabers brancheorganisation.

»Tag et område som Gellerup (aarhusiansk ghettoområde, red.). Der er vi ved at lægge en vej gennem området, så det hænger bedre sammen med resten af Aarhus,« siger han.

Dansk Folkeparti er slet ikke særligt interesserede i nedrivning af boligblokke i ghetto-bebyggelser, som statsminister Lars Løkke Rasmussen lagde op til i sin nytårstale. Ikke fordi de har varme følelser for boligblokkene, men fordi de ikke ønsker, at de pågældende beboere skal spredes rundt omkring i andre boligområder.

»Vi har ikke noget imod, at man river nogle ejendomme ned. Men vi synes ikke, man skal sprede folk med flygtningebaggrund rundt om i Danmark. Vi vil hellere samle dem på færre enheder, så der er bedre styr på dem, og vi mere målrettet kan sende dem hjem. Vi skal jo ikke sprede problemerne til flere kommuner,« siger Martin Henriksen.

DF kræver udlændingestramninger til gengæld for at bakke op om regeringens skattereform, herunder LAs »historisk store skattelettelser«. Men DF føler altså ikke, at nytårstalen har bragt dem et skridt videre i forhold til et forlig. Og der er foreløbig ikke indkaldt til forhandlinger hos Inger Støjberg i Integrationsministeriet i denne uge.

De 22 ghettoer på listen er boligområder med mindst 1.000 beboere. De opfylder mindst tre ud af fem kriterier om høj andel af ledige, høj andel af indvandrere fra ikke-vestlige lande, høj andel af dømte kriminelle, høj andel af dårligt uddannede og høj andel af lavindkomstfamilier.