Astrid Krag
Astrid Krag Foto: Erik Refner

Ifølge politiet er 10 gange så mange flygtet fra retspsykiatrisk hospital, som hospitalet har oplyst.

Hvorfor siger Østjyllands Politi, at 80 er flygtet den retspsykiatriske afdeling i Risskov de sidste to år, når hospitalet kun har oplyst om otte tilfælde?

Det spørgsmål forlanger sundhedsminister Astrid Krag nu et svar på, efter Østjyllands Politi i dag i BT oplyser, at der i 2011 og 2012 har været henholdsvis 47 og 33 tilfælde hvor patienter er stukket af eller blevet væk fra hospitalet. Hospitalet har hidtil hævdet nemlig, at de tal blot burde lyde på henholdsvis fem og tre tilfælde. Og det mærkelige er, at politiet har fået deres oplysninger fra hospitalet selv.

- Jeg forventer selvfølgelig, at vi kan regne med, at hospitalet foretager en korrekt registrering af, hvor mange patienter der flygter. Vi skal kunne stole på oplysningerne. For ellers har vi jo ingen mulighed for at reagere, hvis der sker en stigning i antallet af patienter, der stikker af. Derfor vil jeg også nu bede om en redegørelse. Der må ikke være tvivl om tallene, siger hun til BT.  

Hospitalet huser nogle af landets farligste kriminelle, der er blevet idømt behandlingsdomme i stedet for almindelige fængselsstraffe. Og det gør blot sagen endnu mere alvorlig, mener ministeren. 

- Hospitalet have styr på patienter, der kan være personfarlige. De må ikke kunne stikke af, fastslår hun. 

De mange nye flugter ser dagens lys efter, at BT i sidste weekend ikke alene kunne fortælle, at en sindssyg morder stak af fra hospitalets to kvindelige oppassere på en gå-tur blot to måneder efter, han var dømt for drab. Men også at hospitalet havde undladt at fortælle både offentligheden og Region Midtjylland om, at yderligere en patient den 1. august, havde valgt at tage flugten fra sine oppassere på en gå-tur. 
Og selvom begge patienter er fanget igen, er det tilsyneladende ikke ensbetydende med, at der er styr på problemerne. For så sent som fredag var den gal igen. Her manglede man pludselig en patient, der havde været på udgang. Patienten, der tidligere har udvist truende adfærd, kom dog tilbage senere på dagen. 

Hvis man skal tro hospitalets egne tal, var fredagens episode, den første i to år, hvor en patient ikke kommer tilbage, som aftalt efter udgang. Ifølge politiets oplysninger er det dog 28. gang på to år at patient udebliver efter udgang. 

Hospitalet erkender da også, at man ikke har helt styr på antallet af flugter, og derfor har ledelsen helt ekstraordinært valgt at aflyse alle patienters planlagte udgange weekenden over, mens man undersøger, hvad der er gået galt. 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.