Lyt til artiklen

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg, skriver hun er uddannet journalist, selv om han aldrig har været tilmeldt en journalistuddannelse. »Falsk varebetegnelse,« siger formand.

Danmarks beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) hævder, at hun er uddannet journalist. B.T. kan nu afdække, at det ikke er ikke sandt.

Venstre-ministeren skriver både på sin egen og ministeriets hjemmeside, at hun er uddannet journalist fra InformationsAkademiet i Viborg i 1999. Men hendes egentlige uddannelse er akademiøkonom i kommunikation - og hun har altså ikke en journalistuddannelse. Skolens direktør Kirsten Holmgaard fortæller til B.T.

- Vi uddanner ikke journalister, og det har vi i øvrigt aldrig uddannet folk til. InformationsAkadamiet har i øvrigt ikke eksisteret i de halvandet år, som jeg har været direktør, siger direktør Kirsten Holmgaard fra Mercantec, der er en fusion af flere erhvervsuddannelser i Viborg.

Selv om journalist ikke er en beskyttet titel, så er de eneste godkendte journalistuddannelser ifølge Undervisningsministeriet Medie- og Journalisthøjskolen i Århus og Universiteterne i Odense og Roskilde.

På trods af den manglende uddannelse har Inger Støjberg været medlem af journalistforbundet og i to år været redaktør på Viborg Bladet.

Formanden for Danmarks Journalistforbund understreger, at ministeren smykker sig med en falsk uddannelse.

- Der er forskel på at kalde sig journalist og så præsentere sig som uddannet journalist. Beskæftigelsesministeren og andre bør ikke skrive, at de er uddannet til noget de ikke er. Det er falsk varebetegnelse, skriver formand Mogens Blicher Bjerregaard til B.T.

Sagen kommer frem efter, at B.T. i går kunne afdække, at tidligere vicestatsminister Bendt Bendtsen i årevis har skrevet på sit c.v., at han har en »Højere Handelseksamen i Regnskab og Driftsøkonomi,« selv om han kun har et fag på en aftenskole.

I 2001 kom det frem, at den daværende radikale udviklingsminister Anita Bay Bundegaard, havde kaldt sig cand.ling.merc. uden at have afsluttet uddannelsen.

Den nuværende regering tager kreativ omgang med uddannelser alvorligt, og har netop politianmeldt 71 ejendomsmæglere for at tale usandt om sin uddannelse.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg skriver til B.T., at hun nu ændrer sit c.v.:

- Jeg har aldrig lagt skjul på, hvor jeg er uddannet fra, og jeg har aldrig hævdet at være uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole, RUC eller Syddansk Universitet. I mit CV på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside, på min egen hjemmeside og på Folketingets hjemmeside står der klart og tydeligt, at jeg er uddannet fra InformationsAkademiet.

- Jeg har arbejdet som journalist og redaktør, og har desuden været medlem af Dansk Journalistforbund. Jeg har aldrig haft til hensigt at skabe forvirring om min baggrund, og vil derfor præcisere informationerne på de tre omtalte hjemmesider, skriver hun.