Mogens Jensen (S) var ikke klar over, at man ikke kunne søge dispensation fra EU-direktiv om øremærket barsel.

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) vidste ikke, at det var umuligt at gå imod et nyt EU-direktiv, der bestemmer, at mænd får to måneders øremærket barsel.

Det siger han fredag, efter at være indkaldt til samråd i Folketinget af Eva Kjer Hansen (V), der ville have svar på, hvordan ligestillingsministeren ville have søgt om dispensation fra EU-direktivet.

Oprindeligt sagde Mogens Jensen i august, at regeringen ville søge om dispensation fra direktivet. Ministeren så hellere, at fædre og mødre hver især som udgangspunkt fik ret til 16 ugers orlov efter morens 14 ugers barselsorlov.

Det skulle dog være med en mulighed at flytte ugerne, så de fordeles, som forældrene ønsker.

- Da jeg nævnte muligheden for at dispensere fra EU's orlovsdirektiv, var jeg ikke klar over, at det ikke er en mulighed. Det er jeg siden blevet gjort opmærksom på.

- Derfor har jeg siden gjort det klart, at Danmark ikke kan søge dispensation, og at regeringen selvfølgelig skal overholde direktivet, siger Mogens Jensen.

Han understreger, at direktivet nu skal implementeres. Det skal det være inden 2022.

- Et flertal i Folketingets Europaudvalg var imod orlovsdirektivet. Derfor tænkte jeg på at søge om dispensation, siger Mogens Jensen.

Med udmeldingen fra ministeren var der dermed hurtigt svaret på samrådsspørgsmålet. I stedet handler spørgsmålene fra de fremmødte om regeringens syn på ligestilling, og hvilke tiltag den har på området.

Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, er utilfreds med, at regeringen i princippet ønskede at gøre barslen frivillig mellem manden og kvinden.

Hvis mandens barsel ikke ligger fast, så står arbejdsgiveren i stedet med magten, lyder det fra Søndergaard.

- Det pinlige i den her sag er ikke, at ministeren ikke kender EU-lovgivningen.

- Det pinlige i den her sag er Socialdemokratiets politik i forhold til at sikre barselsorlov for mænd og dermed på længere sigt være med til at få afskaffet den kønslige ulighed, der findes i samfundet, siger Søndergaard.

Det afviser Mogens Jensen, der svarer, at den danske model altid har været en succes. Han ser helst, at det er arbejdsmarkedets parter, der beslutter barslen.

- Hvis det er reaktionært at holde fast i den danske model og gerne vil have, at arbejdsmarkedets parter skal aftale tingene, så kald mig gerne reaktionær. Men det er nu engang sådan, vi har gjort med succes i Danmark, siger Mogens Jensen.

/ritzau/