Mette Frederiksen
Mette Frederiksen Foto: Henning Bagger

Nu vil hun have sund fornuft og større fokus på pligter ind i kontanthjælpssystemet. Hvad mener du? Deltag i debatten her

K, DF og Enhedslisten er positive over for regeringens planer om at få kontanthjælpsmodtagere i arbejde, men har forskellige krav til udformningen.

For den mest arbejdsmarkedsparate gruppe i kontanthjælpssystemet skal det være slut med at få penge fra det offentlige uden at arbejde, foreslår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der er klar med såkaldte »nyttejob« i den kommende kontanthjælpsreformen. Idéen bliver modtaget positivt af de fleste partier i folketingssalen.

Mette Frederiksen22

»Det nuværende kontanthjælpssystem har slået fejl på mange områder, og det er afgørende for regeringen, at der kommer mere sund fornuft ind i systemet og større fokus på arbejde samt »ret og pligt« i stedet for forskellige former for aktivering. Det kan nyttejob, hvor man arbejder for sin kontanthjælp, være med til,« siger Mette Frederiksen til Berlingske Nyhedsbureau.

kontanthjælp

Udmeldingen bliver modtaget positivt hos både Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservative.

»Som udgangspunkt er det fint, at man begynder at stille flere krav, men det kan langt fra stå alene. Problemet med, at det ikke kan betale sig at tage et arbejde bliver ikke løst af det her. Kontanthjælpen skal sættes ned, så man kan komme i job eller uddannelse, for det er da mærkværdigt, at det er mere økonomisk attraktivt at være på passiv forsørgelse end at være i uddannelse og på SU,« siger beskæftigelsesordfører Mai Henriksen (K).

Enhedslistens Finn Sørensen (Ø) og Dansk Folkepartis Bent Bøgsted (DF) er også positive, men understreger, at tiltaget ikke må kunne udnyttes og skubbe ordinære job ud af arbejdsmarkedet. Finn Sørensen kræver samtidig, at ordningen får overenskomstmæssige vilkår.

»Det er fornuftigt at tilbyde kontanthjælpsmodtagerne nogle job i stedet for en masse aktiveringskurser. Det kræver bare, at det foregår på overenskomstmæssige vilkår, og at det ikke fortrænger eksisterende job. Samtidig skal det ske i forståelse med den lokale fagforening. Ellers bliver det jo bare en parkering af personer på meget dårlige vilkår,« siger Finn Sørensen.

Hos Liberal Alliance kalder man regeringens forslag for »uambitiøst«.

»Det viser med al tydelighed, at regeringen ikke har modet til at gøre det, der virker, nemlig at sænke ydelserne, så det bliver attraktivt at tage et lavtlønnet job frem at være på offentlig forsørgelse,« siger Joachim B. Olsen (LA) og tilføjer:

»Straksaktivering kan være en udmærket idé, men den tager ikke fat om roden på problemerne - de høje sociale ydelser, der mindsker jobskabelsen og ødelægger incitamentet til at tage et arbejde.«

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN OG AFSTEMNINGEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.