70 udviste børn – heriblandt Mint – får en ny chance, hvis Mette Frederiksen (S) bliver statsminister. Det melder Socialdemokratiet torsdag efter en syv måneder lang B.T.-serie.

»Den aftale, vi har lavet med regeringen, er god nok fremadrettet, men der er nogle børn, der er kommet i klemme mellem den gamle lovgivning og den nye,« siger udlændingeordfører Mattias Tesfaye (S).

I et interview med B.T. torsdag uddyber han, hvordan Socialdemokratiet, hvis de får regeringsmagten, vil gribe en lovændring i forhold til Mint-sagen an.

»Hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, så bliver det i vores regering, at denne lov skal fremlægges. Der, mener vi så, at når den lov bliver vedtaget, så skal alle dem, der er kommet i klemme mellem den gamle lov fra 2016 og den nye lov, have et vindue på tre måneder, hvor de kan søge om familiesammenføring – også selvom deres forældre har været her længere,« siger han. 

Fra lovens vedtagelse i 2016 til februar er 143 børn blevet integrationsvurderet. 70 børn har fået afslag. Det gælder bl.a. den nu 14-årige Mint fra Køge, der i syv måneder har boet hos sin mor i Thailand, mens hendes papfar og lillebror har boet i Køge. 

B.T.s dækning af Mints udvisning fik i efteråret folketingspolitikerne til at stille spørgsmål ved loven om integrationsvurderinger.

I februar lavede regeringen, S og DF en politisk aftale om at afskaffe integrationsvurderinger helt. Til gengæld skal et barn, der stadig har én forælder i hjemlandet, for at få opholdstilladelse søge om familiesammenføring med sin mor eller far, senest tre måneder efter forælderen har fået ophold.

Lovændringen vil blive fremsat i Folketinget efter sommerferien.

(ARKIV) Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, præsenterer udlændingeudspil i partiets gruppeværelse på Christiansborg, mandag den 5. februar 2018. En meningsmåling viser, at der er bred opbakning til den ændring i flygtningepolitikken, som Dansk Folkeparti har gjort sig til talsmand for. Det skriver Ritzau, søndag den 9. september 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
(ARKIV) Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, præsenterer udlændingeudspil i partiets gruppeværelse på Christiansborg, mandag den 5. februar 2018. En meningsmåling viser, at der er bred opbakning til den ændring i flygtningepolitikken, som Dansk Folkeparti har gjort sig til talsmand for. Det skriver Ritzau, søndag den 9. september 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Nuværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har dog flere gange understreget, at de nye regler kun gælder fremadrettet og dermed ikke kommer til at ændre noget for de allerede udviste børn.

Men det er Socialdemokratiet uenige i.

»Man kan være enige eller uenige i en lovgivning, men det, jeg mener, man kan forvente af politikere, er, at man kan forklare loven. Jeg kan ikke forklare, hvorfor de har fået afslag. Så har vi et ansvar for at få ryddet op efter os selv,« siger Mattias Tesfaye, der indrømmer, at de i 2016 fik vedtaget en dårlig lovgivning.

»Indtil videre har det haft de konsekvenser, at vi ændrer lovgivningen fremadrettet, men hvis du spørger mig, er det kun en halv løsning. Den sidste halvdel af løsningen er at tage ansvaret for, at der er nogle, der er kommet i klemme,« siger han.

Lige nu er der tale om 70 børn, som vil få mulighed for at søge inden for et vindue på tre måneder, efter den nye lov er vedtaget. Det tal vil blive en smule større, da der formentlig vil blive behandlet flere sager, inden den nye lovgivning er klar.

»Det er ikke sindssygt mange familier, men for de her familier har det været helt afgørende og ødelæggende, at der er blevet sjusket en lovgivning igennem i 2016,« siger Mattias Tesfaye.

Under valget er Folketinget lukket. Når det åbner igen efter sommerferien i oktober, er Socialdemokraternes ambition, at lovændringen er en del af lovprogrammet, hvor loven skal behandles tre gange i Folketinget og derefter træde i kraft hurtigst muligt.

»Det her vil stå øverst på listen over en ny udlændingeministers arbejdsopgaver. Vi er ikke færdige med vores arbejde, før de her 70 børn har fået muligheden for at søge på de nye regler,« siger Mattias Tesfaye.