Aftenens tv-debat om Danmarks EU-forsvarsforbehold blev en sejr for de EU-begejstrede.

På forhånd havde 'ja-siden' førertrøjen i målingerne, mens Morten Messerschmidt (DF) og Mai Villadsen (EL) havde alt at vinde på 'nejsiden'.

Men debatten blev en afdæmpet og halvtam affære. Næppe noget, der flytter ret mange stemmer.

Derfor kan 'ja-partierne', der ligger pænt foran i målingerne, gå glad i seng i aften.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) orienterer om sikkerhedsforsikringer til Sverige og Finland i forbindelse med deres ansøgninger om Nato-medlemskab på et doorstep ved Statsministeriet i København mandag den 16. maj 2022.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) orienterer om sikkerhedsforsikringer til Sverige og Finland i forbindelse med deres ansøgninger om Nato-medlemskab på et doorstep ved Statsministeriet i København mandag den 16. maj 2022.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) Foto: Philip Davali
Vis mere

Vinderen: Mettes vikar

Mette Frederiksen havde meldt afbud, fordi hun skulle underskrive en stor aftale om vindkraft i Esbjerg. Så hun sendte forsvarsminister Morten Bødskov i stedet. Og det var en lille genistreg.

Han var helt inde i sagens kerne og diskede op med en stribe konkrete eksempler på, hvad forbeholdet betød for Danmark. For første gang blev 'ja-siden' konkret.

Morten Bødskovs mission var at spille det stensikre spil – ikke tage en eneste chance, der kunne åbne 'ja-sidens' forsvar. Og det gjorde han med et sikkert boldøje, der parerede Morten Messerschmidts talrige angreb.

Jakob Ellemann-Jensen havde desuden heller ikke nogen skidt aften. Den gamle soldat fandt ammunitionen frem.

Morten Messerschmidt hænger plakater op på Amagerbro i København lørdag den 7. maj 2022. 1. juni er der folkeafsteming om danmarks forsvarsforbehold.. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix)
Morten Messerschmidt hænger plakater op på Amagerbro i København lørdag den 7. maj 2022. 1. juni er der folkeafsteming om danmarks forsvarsforbehold.. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Taberen: Nej-krigeren

Morten Messerschmidt har kastet alle kræfter ind i folkeafstemningen. Det er hans vej væk fra den udmagrende DF-krise og interne optøjer i partiet. Og med en baggrund i Europa-Parlamentet har han et bagkatalog som de færreste.

Messerschmidt var egentlig ikke dårlig. Slet ikke. Men fordi hans 'nej-kampagne' er bagud i målingerne, havde han alt at vinde. Og det gjorde han bare ikke.

Den meget kontrollerede debatstil lagde låg på Messerschmidts 'opvisning', og en rolig og saglig Morten Bødskov udfordrede Messerschmidts pointer om en EU-hær og en indbygget konflikt mellem EU og NATO. Her fik Messerschmidt ikke skudt tilbage mod Bødskov.

Det gjorde det heller ikke lettere for Messerschmidt, at han var den eneste nationalkonservative EU-modstander i panelet. Ellemann og Bødskov rottede sig sammen mod DF-formanden.

Detaljen: Holdt dem i kort snor

»Nej, Morten Messerschmidt, du kan ikke bare tage ordet«.

»Nu må I stoppe«.

»Sådan bliver det bare«.

TV 2-værten Gertrud Højlund styrede debatten med hård hånd og holdt stædigt fast i roret, når de politiske kamphaner begyndte at toppes. Hun tillod ikke ordkrig. Hvis ikke hun gav partilederne ordet, skulle de bare tie stille.

Det gjorde, at debatten blev rolig og saglig, men også kedelig og uden ret meget nerve.

Det gav især Morten Messerschmidt en ulempe, da han ikke fik lov at udfolde sin 'opvisende stil' som vanligt.