Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), har onsdag været på et uanmeldt besøg i Ukraine.

Her blev hun mødt af langvarige og taktfaste klapsalver, da hun onsdag formiddag dansk tid holdt tale for parlamentet i hovedstaden, Kyiv.

»Krigens ødelæggelser er hjerteskærende,« siger Mette Frederiksen i sin tale.

»Familier har mistet deres hjem. Mødre har skullet tage afsked med deres sønner. Ord kan ikke beskrive, hvad I har skullet gennemgå,« fortsatte den danske statsminister.

Mette Frederiksens besøg kommer, efter at Danmark i sidste måned varslede, at man donerer 19 F-16-kampfly til Ukraine.

»I og Ukraine står stadig. Verden har set den ufattelige styrke, det ukrainske folk besidder,« sagde Mette Frederiksen i parlamentet.

Mette Frederiksen fik en invitation fra præsident Volodymyr Zelenskyj, da han var på besøg i Danmark i august. Onsdagens besøg er hendes tredje i Ukraine.

Tidligere på dagen besøgte Mette Frederiksen Kyiv-forstaden Butja, hvor flere hundrede civile mistede livet i en russisk massakre sidste år, mens forstaden var besat af russerne.

Mette Frederiksen fotograferet under sit overraskelsesbesøg i Ukraine.
Mette Frederiksen fotograferet under sit overraskelsesbesøg i Ukraine. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

Sammen med den ukrainske statsanklager, Andrij Kostin, har den danske statsminister besøgt St. Andrews-kirken i Butja, som blev svært beskadiget i starten af Ukraine-krigen.

Kirken, der siden er blevet restaureret, huser nu blandt andet en udstilling med fotografier af de russiske krigsforbrydelser.

»Nu har krigen været i gang i halvandet år. Når man går her, ser man de steder, hvor krigsforbrydelserne er blevet begået,« siger Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

»Det er en meningsløshed, man ikke kan sætte ord på. Men vi skal sætte ord på, fordi det er det her, krigen handler om – at tusindvis af uskyldige ukrainere har mistet livet,« fortsætter statsministeren.

Den danske statsminister kom onsdag til Ukraine med et løfte om støtte for yderligere 300 millioner kroner, der skal gå til genopbygning, humanitær støtte og andet.

Ukraine går snart en kold vinter i møde. Det gør behovet for vand, varme og el mere akut i de byer, hvor krigen har sat sine spor.

Med de 300 millioner kroner ekstra er der afsat i alt 1,5 milliarder kroner til Ukraine i finanslovsforslaget for 2024. En del af pengene skal gå til indsatser i nabolande som Georgien og Moldova.