Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er forsigtigt glad for de nye jobtal.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er forsigtigt glad for de nye jobtal. Foto: Claus Bech

Nogle faggrupper er meget bedre til at komme i job end andre. Og de A-kasser, der sakker bagud skal oppe sig.

Det siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) på baggrund af nye tal, der viser, at der er mere bevægelse i jobmarkedet end mange har indtryk af.

- Forskellen på A-kasserne er for stor. Nogle gør det tydeligvis bedre end andre, siger Mette Frederiksen til bt.dk.

Ca. hver fjerde, der har fået et brev i forbindelse med akutjobpakken imellem uge 37 og 47 er afmeldt, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

44.183 har fået et brev, og 10.896 er afmeldt. Det svarer til 24,7 pct. 5. pct. er syge, 2 pct. har oplyst at de 'ikke er til rådighed'. Resten er i job eller uddannelse.

Tallene viser også, i hvilke faggrupper og fagforeninger, det går bedst med at skaffe arbejde. Det går bedst i Kristelig A-kasse, hvor 32,2 pct. er afmeldt, og FOA, hvor 31,8 pct. er afmeldt.

Dårligst går det i Lærernes A-kasse hvor 15,3 pct. er afmeldt, og CA A-kasse, A-kassen for ledelse, økonomi, kommunikation og HR, hvor tallet er 15,2 pct.

- Det er tidlige tal, og man skal være forsigtig med at konkludere på baggrund af dem. Men tallene tyder på, at mange faktisk kommer i arbejde. Det er meget glædeligt, at det går så godt i FOA. Det kan man  lære af i de A-kasser, der ligger dårligst. Det afliver myren om, at ingenting kan lade sig gøre. Det er også positivt, at tallet for personer, der er syge, ikke er højere end normalt, siger Mette Frederiksen.

Det betyder ganske vist også, at tre ud af fire stadig er i farezonen. Men i Beskæftigelsesministeriet glæder man sig over tallene, og tager dem som et tegn på, at 'puklen' af ledige omkring nytår måske bliver mindre end frygtet.

Verner Sand Kirk, direktør i AK-samvirke, der er brancheorganisation for 26 statsanerkendte arbejdsløshedskasser i Danmark og repræsenterer godt 2,1 mio. medlemmer, sagde for nylig at der skal 'et mirakel til, hvis det skal lykkes at skaffe 12.500 akutjob inden juli 2013.'

- Det ser meget deprimerende ud. Der skal et mirakel til, hvis målet skal nås, sagde Verner Sand Kirk.

Men de nye tal viser, at der er lys for enden af tunnellen for de ledige, der risikerer at falde ud af dagpengesystemet.

- Jeg er forsigtigt glad. Vi har hele tiden vidst, det ville være svært, men det er ikke umuligt, siger Mette Frederiksen.


FOA formand Dennis Kristensen er glad for, at det går bedre for FOA-medlemmer end andre. Man han er stadig meget bekymret.

- Det er godt, det går bedst hos os. Men vi ved jo ikke, om de afmeldte er i et 14 dages vikariat eller de har fundet et fast job. Det går værre, end vi var blevet stillet i udsigt. Lige nu er der så 33.000, der stadig er i klemme, og risikerer at miste deres livsgrundlag. Og jeg er meget bekymret for, om vi når de 12.500 jobs, siger Dennis Kristensen.

En analyse i Ugebrevet A4 viste for nylig, at 22 kommuner ikke har opslået et eneste akutjob. Det er især udkantskommuner, der ikke har opslået akutjobs. Og der er generelt også færrest akutjob til folk i kedeldragt.

- Det er et stort problem. For i mange af de kommuner er der i forvejen skåret ned på de lavestlønnede. Og det er dem der kommer til at betale prisen, hvis akutjob-planen ikke lykkes, siger Dennis Kristensen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.