S-formand Mette Frederiksen rækker hånden ud til resten af Folketingets partier og foreslår en bred aftale på asyl- og flygtningeområdet. Venstre og de Radikale er positive.

Det var i skyggen af den aktuelle flygtningekrise, at Socialdemokraterne lørdag samledes til kongres i Aalborg.

Knap 11.000 flygtninge og migranter har krydset de danske grænser i løbet af de seneste to uger, og det lod partiformand Mette Frederiksen (S) ikke gå ubemærket hen, da hun stillede sig på talerstolen foran de cirka 1.000 delegerede ved middagstid.

Hun efterlyste handlekraft og lederskab fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og kom i den forbindelse med en klar opfordring til ham:

»Nu skal du tage dit ansvar på dig og vise lederskab sammen med os. Lad os lave en bred politisk aftale. Om asyl og udlændinge. Om reel og markant hjælp til nærområderne og verdens flygtninge. Om en skærpet indsats imod social dumping udefra. Om ret og pligt i integrationsindsatsen. Om et Danmark vi kan være fælles om,« lød det fra Mette Frederiksen foran en fyldt sal i Aalborg Kongres & Kultur Center, der i dagens anledning var klædt i rødt.

Da Berlingske Nyhedsbureau efterfølgende spørger S-formanden til, hvad en sådan bred politisk aftale skal indeholde, peger hun på tre ting.

»Den skal handle om, hvordan vi hjælper og tager vores fair andel af de flygtninge, der er i verden nu. Hvordan vi sikrer, at mennesker, der kommer hertil, kommer i arbejde og kommer til at bidrage, og hvordan vi styrker indsatsen i nærområderne,« siger Mette Frederiksen.

Regeringen har nægtet at tage del i EU-Kommissionens forslag om en fælles fordeling af 160.000 flygtninge og migranter blandt EUs medlemslande, men torsdag erklærede Lars Løkke Rasmussen sig parat til, at Danmark frivilligt tager imod 1.000 flere flygtninge.

»Og det vil vi som udgangspunkt gerne bakke op om,« siger Mette Frederiksen, der samtidig betoner, at antallet af udlændinge, der kommer til Danmark »ikke er ligegyldigt«.

Hun vil dog ikke konkretisere, hvad det vil sige, at Danmark tager en »fair« andel.

Til gengæld vil Mette Frederiksen gerne understrege, at hun gerne ser, at så mange partier som muligt bliver en del af aftalen, da det i hendes øjne »ville klæde Folketinget«.

»Jeg synes, at alle partier er forpligtet til at tage ansvar i en situation, som jo tydeligvis er svær, og hvor der ikke er nogen lette løsninger,« siger hun.

Om det kan lade sig gøre at lave en bred aftale på et område, der om nogen skiller Christiansborgs partier ad, vil vise sig.

Venstre kalder som udgangspunkt S-formandens invitation for »vældig positiv«.

»Der er behov for brede aftaler på det her område, så vi kan få en fast kurs,« siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), der dog er bekymret for, om Socialdemokraterne stadig er for »forelskede« i de Radikale på udlændingeområdet.

»Forudsætningen er, at man holder op med det og får en mere realistisk tilgang til tingene. Men det tror jeg nu også inderst inde, at Socialdemokraterne har,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Fra netop de Radikales landsmøde i Nyborg erklærer politisk leder Morten Østergaard (R) sig også parat til at gå med i en bred aftale.

»Hvis vi kan få et forpligtende europæisk samarbejde om at håndtere flygtningekrisen, en stærkere humanitær indsats og en bedre integration i Danmark, så hilser vi idéen om et nationalt kompromis velkommen,« siger han.