»I skal lytte efter, hvad jeg siger i dag. Selvfølgelig er det ikke rimeligt, at det er børnene og de gamle i Randers, der skal betale denne her regning.«

Meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) var ikke til at tage fejl af, da hun den 22. januar besøgte området ved Nordic Waste sammen med miljøminister Magnus Heunicke (S).

Dengang lød det altså, at det ikke måtte blive borgerne i Randers Kommune, der hang på regningen for oprydningen efter jordskredet ved Nordic Waste i Ølst udenfor Randers. Nu har piben dog fået en anden lyd.

Regeringen har nemlig smækket kassen i, og derfor beskyldes Mette Frederiksen og Magnus Heunicke nu for løftebrud.

Det skete, da miljøminister Magnus Heunicke skulle besvare spørgsmål fra Folketingets medlemmer onsdag.

Her spurgte folketingsmedlem Nick Zimmermann (DF) nemlig Heunicke, om det fortsat var ministerens holdning, »at Randers-borgere ikke må stå tilbage med regningen fra Nordic Waste, som du og statsministeren tidligere har lovet?«

»Vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe Randers, og vi tager ansvar for at hjælpe i en helt ekstraordinær situation,« lød svaret fra Magnus Heunicke.

Han påpegede, at staten har bidraget med samlet set 200 millioner kroner til oprydningsarbejdet, og at regeringen nu ikke ville bidrage med mere.

»Det er fair, hvis nogle partier mener, det skal være større. Vi mener, det er et substantielt bidrag til opgaven. Men det er ikke sådan, at det dækker hele regningen,« tilføjede miljøministeren.

Ministerens svar fik Nick Zimmermann helt op i det røde felt i Folketingssalen.

»Det er løftebrud og en lodret løgn, man har givet borgerne,« lød det i Folketingssalen fra Zimmermann som reaktion på Magnus Heunickes svar.

En beskyldning, som Heunicke pure afviste:

»Jeg kan fuldstændig afvise, at der skulle være tale om løgn eller løftebrud. Staten har givet ekstraordinært store tilskud til Randers i den her meget vanskelige og exceptionelle situation, ligesom staten selv har afholdt regninger i den periode, hvor vi havde ansvaret for håndtering af situationen deroppe. Så vi har en til en levet op til de ting, vi har sagt.«

Den ophedede ordveksling får nu et politisk efterspil. 

Nick Zimmermann, oplyser nemlig til B.T., at han og Dansk Folkeparti nu vil forsøge at samle Folketingets miljøordførere for sammen at lægge pres regeringen i sagen.

Statsminister Mette Frederiksen vil ikke udtale sig, oplyser Statsministeriets pressetjeneste. Statsministeriet henviser i stedet til Miljøministeriet.

Miljøministeriets pressetjeneste oplyser til B.T., at miljøminister Magnus Heunicke ikke har yderligere kommentarer til beskyldningerne om løftebrud.