Lyt til artiklen

Statsministeren vil ikke blande sig i konflikt, der ventes at udløse aktioner blandt sygeplejerskerne lørdag.

Regeringen er ikke på vej med et lynindgreb i sygeplejerskekonflikten. Sådan kan man måske bedst tolke statsminister Mette Frederiksens (S) udtalelser på Folkemødet fredag.

Her er statsministeren dog meget omhyggelig med at understrege, at hun slet ikke ønsker at udtale sig om konflikten.

Mette Frederiksen fastslår, at det er op til arbejdsmarkedets parter at afgøre sygeplejerskernes løn:

- Jeg kommer slet ikke til at gå ind i den diskussion. Der er nu anmeldt konflikt på arbejdsmarkedet, og så træder man som regering et skridt tilbage. Vi er ikke part i den her konflikt. Og jeg kommer ikke til at sige et ord om konflikten, siger Mette Frederiksen efter sin tale på Folkemødet til TV 2 News.

Meldingen kommer, dagen før strejkende sygeplejerskerne lørdag ventes at demonstrerer flere steder i landet.

Mandag blev det offentliggjort, at sygeplejerskerne havde stemt nej til Forligsinstitutionens mæglingsforslag, fordi sygeplejerskerne ønsker mere i løn.

Næste skridt bliver, at omkring 5000 sygeplejersker, hvilket svarer til omkring hver tiende sygeplejerske, går i strejke natten til lørdag.

Både regeringens støttepartier SF og Enhedslisten samt Dansk Folkeparti har udtrykt sympati for sygeplejerskernes krav. Partierne mener, at der skal gribes politisk ind for at sikre flere lønkroner til kvindedominerede fag.

Ligesom sygeplejerskerne kritiserer de tre partier tjenestemandsreformen fra 1969 for at placere sygeplejerskerne i et lavere lønramme.

Dermed kan presset på regeringen for et indgreb til fordel for sygeplejerskerne stige i den kommende tid.

I den danske arbejdsmarkedsmodel er det op til arbejdsmarkedets parter at forhandle løn. Men hvis strejken bliver meget langvarig, kan regeringen med opbakning fra et flertal på Christiansborg gribe politisk ind for at få løst konflikten, så sygeplejerskerne kan komme tilbage på arbejde.

Mette Frederiksen fastholder dog, at regeringen ønsker at holde sig helt ude af konflikten:

- En af grundende til, at Danmark er et af verdens rigeste og bedst fungerende lande, det er på grund af vores arbejdsmarkedsmodel. Den er unik.

- Det, at der er så mange, der er medlem af en fagforening, og der er så mange arbejdsgivere på den anden side. At de forhandler - godt nok med modsatrettede interesser - men til sidst med et fælles resultat. Det er en af de primære grunde til, at Danmark er et stærkt samfund.

- Men forudsætningen, for at den model kan køre, er, at der fra politisk side er respekt om den danske arbejdsmarkedsmodel, siger Mette Frederiksen.

I 2008 var sygeplejerskerne også i en langvarig konflikt. Dengang gik der otte uger, før parterne indgik en aftale, der sikrede sygeplejerskerne mere i løn.

/ritzau/