Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet sættes ind for at aflive alle mink, siger statsministeren.

Alle danske mink skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde.

Dermed træffe regeringen endnu et vidtgående beslutning i coronakrisen. Beslutningen kan i yderste konsekvens betyde et farvel til minkavler-erhvervet i Danmark.

Mette Frederiksen begrunder beslutningen med, at den muterede virus har vist sig at reagere svagt over for antistoffer. Dermed kan en fremtidig vaccine i yderste konsekvens være i fare, hvis der ikke handles:

- Smitten med den nye, muterede coronavirus ses både i minkbesætninger og i lokalbefolkningen. Dermed er det ikke lykkedes at forhindre smitten i at sprede sig til det omkringliggende samfund, siger Mette Frederiksen.

Mutationen af coronavirus er fundet på fem forskellige minkfarme. Den har derefter spredt sig til 12 personer.

Statens Serum Institut mener dog, at det kan lade sig gøre at inddæmme smitten med det muterede coronavirus. Det skal ske via yderligere restriktioner i Nordjylland, som meldes ud torsdag.

På grund af risikoen for verdenssundheden har Danmark orienteret internationalt om fundet, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Danmark har i dag i henhold til det internationale sundhedskodeks orienteret Det Europæiske Smitteagentur og WHO om fundet af muteret coronavirus, siger Magnus Heunicke.

Efter regeringens beslutning venter der nu en stor operation med aflivning af mink. Danmark er verdens største producent af minkskind. Der er 15-17 millioner mink i Danmark. Og der avles mink på 1138 farme i landet.

Ifølge rigspolitichef Thorkild Fogde skal aflivningen ske "hurtigst muligt". Derfor vil Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet blive sat ind. Aflivningen gælder hele minkbestanden - også avlsdyr - og ventes at blive gennemført over de kommende dage.

Henvendt til minkavlerne siger Mette Frederiksen:

- I mister livsværk, som i nogle tilfælde er gået i arv igennem flere generationer. Det er en sorgens dag for jer og for alle, der arbejder i minkerhvervet. Det er regeringen bevidst om.

Regeringen sætter derfor ind med hjælp til de berørte minkavlere og følgeindustrien.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger på pressemødet, at regeringen vil sikre lønkompensation, fuld dækning for faste omkostninger og fuld dækning til de selvstændige, som ejer minkfarmene.

Desuden vil der være kompensation til følgeerhvervene som fødevarecentraler og pelserier.

Regeringen vil se på muligheden for at omdanne minkfarme til andre typer af farme med eksempelvis andre dyr end mink. Man undersøger også muligheden for at opkvalificere medarbejdere.

- Corona har ramt minkbranchen hårdt og uretfærdigt. Det er vigtigt at sige, at regeringen vil sikre den nødvendige hjælp, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Risikoen for at corona kunne mutere i mink har været diskuteret i flere uger. Men sundhedsminister Magnus Heunicke afviser, at regeringen burde have truffet beslutningen tidligere:

- Det er først i går, at regeringen får sikker viden fra Statens Seruminstitut baseret på konkrete laboratoriefund, der viser mutation af coronavirus, siger Magnus Heunicke.

Han mener, at regeringen har handlet "tilstrækkeligt og håndfast" på tidligere advarsler om smitte i mink.

/ritzau/