Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil gøre op med ideen om, at arbejdsløshed er de arbejdsløses egen skyld.

Det er ikke de arbejdsløses skyld, at de ikke har noget job, og der er ingen grund til at skamme sig over at være ledig. Det fastslår beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), efter en undersøgelse har vist, at op mod hver femte arbejdsløse har meldt afbud til familiefester eller andre arrangementer, fordi de frygter at blive set ned på som ledige.

- Man skal ikke skamme sig over at være arbejdsløs. Arbejdsløshed kan ramme alle mennesker, og derfor er det vigtigt, at vores arbejdsmarked baserer sig på respekt og anstændighed, uanset om man er i arbejde eller ej, siger Mette Frederiksen til Berlingske Nyhedsbureau.

En rundspørge, lavet af Interresearch A/S for arbejdsløshedskassen Min A-Kasse blandt 829 danskere, der har været arbejdsløse i 2011 eller 2012, viser, at op mod hver femte arbejdsløse har undgået familiefester og andre sociale arrangementer for at undgå at skulle svare på spørgsmål om, hvad man laver, skriver Avisen.dk. Desuden har seks ud af ti arbejdsløse oplevet at føle sig mindre værd end andre.

- Det er alvorligt, at vi har mennesker, som er ramt af arbejdsløshed og samtidig føler sig mindre værd end andre og derfor ikke har mod på at være en del at det almindelige, aktive liv, siger Mette Frederiksen.

Hun vil nu gøre op med den tendens, hun mener, har hersket de seneste år, om at arbejdsløshed er de arbejdsløses egen skyld. På grund af den økonomiske krise er det helt naturligt, at der er ledighed, fastslår hun.

- Vi skal reagere på den undersøgelse. Arbejdsløshed kan ramme os alle, og man skal ikke dukke nakken, fordi man ikke har noget arbejde. Det er også derfor, jeg blander mig som minister, siger Mette Frederiksen.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er 220.000 arbejdsdygtige danskere uden job, hvilket svaret til 7,7 procent af arbejdsstyrken. Samtidig viser opgørelsen, at over 100.000 danskere i dag arbejder med en form for offentligt tilskud i ryggen – enten i virksomhedspraktik, i job med løntilskud, fleksjob eller skånejob. I 2004 var det kun 68.000. Og hvor den tidligere regering satsede på at få ledige i job ved at sende dem i aktivering eller virksomhedspraktik, vil SRSF-regeringen bruge uddannelse og kortere kurser.

Mette Frederiksen taler om et »nødvendigt skift«:

- Vi er i gang med at ændre beskæftigelsesindsatsen. I stedet for med kontrol og aktivering kun at have fokus på de mennesker, der er ramt af arbejdsløshed, er vi i gang med at flytte fokus, sådan, at arbejdsløshed får mulighed for at uddanne sig og opkvalificere sig.

Som eksempler nævner hun, at regeringen har fjernet prisloftet over seks ugers selvvalgt uddannelse, således at flere kan tage en uddannelse, mens de leder efter et job.

Mette Frederiksen understreger, at det vigtigste for hende er, at arbejdsmarkedspolitikken bygger på princippet ret og pligt:

- Selvfølgelig skal man stå til rådighed, når man modtager dagpenge, men man har også ret til at blive behandlet på en ordentlig måde, siger ministeren.