Statsministeren hylder både den socialdemokratiske fortid og nutid i tale ved partiets 150 årsjubilæum.

Socialdemokratiet fejrer fredag 150-året for partiets stiftelse.

Det sker blandt andet ved et arrangement på Arbejdermuseet i København, hvor partiets formand, statsminister Mette Frederiksen, er blandt talerne.

Hun trækker i sin tale tråde tilbage til fortiden og stiftelsen i 1871.

- Da Pio (Louis Pio, red.) sammen med de andre i 1871 grundlagde vores parti, var afsættet dengang selvfølgelig arbejderklassens elendige vilkår.

- Lønnen dækkede, hvis man var heldig, akkurat maden og huslejen. Familierne var stuvet sammen i alt for små lejligheder, baggårde, utætte huse, og børnene blev alt for tidligt sendt ud for at tjene i stedet for at gå i skole.

- Dengang var Danmark et folkestyre, men kun af navn, siger hun.

Mette Frederiksen får i sin tale nævnt en bred vifte af socialdemokratiske koryfæer, blandt andre Anker Jørgensen og Thorvald Stauning, som begge var statsminister i to omgange.

Thorvald Stauning var statsminister fra 1924-1926 og igen fra 1929-1942, og han er dermed den statsminister i Danmark, der har siddet i længst tid.

- Under ham gik Socialdemokratiet, vores parti, fra at være et klasseparti til for alvor at være det store brede folkeparti.

- I øvrigt interessant i dag. Kun ét parti er i dag et stort bredt folkeparti. Tillykke med det, siger Mette Frederiksen og får således forbundet fortid med nutid.

Hun kommer i talen også ind på den nuværende politiske situation.

Socialdemokratiet dannede i 2019 regering efter folketingsvalget og stod således i den politiske frontlinje, da coronapandemien ramte Danmark sidste år.

Mette Frederiksen mener, at regeringen har fået ført Danmark helskindet gennem pandemien.

- Vi valgte i Danmark at passe på de mest sårbare. Vi valgte også den her gang i en krise at føre en rigtig ægte aktiv ekspansiv socialdemokratisk finanspolitik.

- Og derfor højeste vækst i 15 år. Og derfor laveste ledighed længe. Og derfor er vi nu i en situation, hvor flere danskere end nogensinde før er i beskæftigelse.

- Vigtigere bliver det sådan set ikke, siger statsministeren og modtager applaus fra partikammeraterne.

/ritzau/