Mens Messerschmidt venter på afgørelsen fra EU's svindelkontor, bliver hans muligheder for at fortsætte i politik sværere og sværere.

Morten Messerschmidt (DF) sidder handlingslammet i et limbo, mens han venter på EUs afgørelse af, om han har svindlet med EU-midler.

I et interview med Jyllands-Posten onsdag sagde en ydmyg Messerschmidt, at der ikke er nogen sikkerhed for, at han fortsætter som folkevalgt politiker. Han har foreløbig besluttet, at han ikke vil forsøge at kæmpe sig tilbage på en toppost i den politiske gruppe, som DF er medlem af i Parlamentet.

Morten Messerschmidt er 37 år og er uddannet cand.jur. Han har været politisk aktiv, siden han var tyve år - og en både markant og kontroversiel politiker.

Ved valget til EU-Parlamentet i 2014 fik han det højeste antal personlige stemmer nogen parlamentariker nogensinde har fået, nemlig 465.758 personlige stemmer.

Men i 2016 kom han under anklage for at have brugt EU-midler i strid med reglerne. Han afviser selv alle anklager, men må nu vente på at Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig, OLAF har undersøgt sagen til bunds.

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup påpeger, at Messerschmidts problem er, at deadline for valg til både EU-Parlamentet og Folketinget ikke længere ligger så langt ude i fremtiden. Valget til EU-Parlamentet vil formodentlig finde sted i maj 2019, og valget til Folketinget skal ske senest juni 2019. Derfor er Messerschmidts udmelding interessant, mener hun.

»Den slags interview betragter vi normalt som en jobansøgning, hvor man får signaleret, at man er åben for nye muligheder. Så kan organisationer og erhvervsliv komme på banen, hvis de kan bruge en med hans profil. Ingen ved, hvornnår OLAF kommer med sin redegørelse, men hvis han klarer frisag, skal hans opstilling stadig aftales med Dansk Folkeparti. Der vil helt sikkert være en del DF-vælgere, der gerne vil stemme på ham, men det er ikke sikkert, at DFs ledelse ønsker, at han stiller op. De reserverer sig muligheden for at bruge ham som syndebuk,« siger Søs Marie Serup.

Morten Messerschmidt selv trækker lidt i land dagen derpå.

»Selvfølgelig er jeg ikke ved at forlade politik. Jeg er meget optaget af at passe mit arbejde i EU-parlamentet. Mandatet udløber først om to år, og i den periode har dette arbejde mit fulde fokus. Og det betyder altså ikke, at jeg er ved at forlade politik. Det betyder blot, at jeg ikke går og gør mig overvejelser om, hvad der skal ske efter mandatet i EU. Hvad Jyllands-Posten og andre får ud af dette, er deres sag,« siger Messerschmidt.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup afviser at gå ind i spekulationer om Messerschmidts fremtid.

»Vi synes, det er godt, at han er tilbage igen i fin form og passer sit arbejde i Parlamentet. Alt andet omkring hans fremtid har vi været nødt til at sætte i bero, indtil vi har afgørelsen fra OLAF,« siger Skaarup.