"Deutschland, Deutschland über alles, Über alles in der Welt.«. Det er de første strofer i Tysklands nationalsang indtil nazismens fald i 1945.

Ordene blev forbudt og sløjfet af de allierede efter Anden Verdenskrig på linie med en række andre nazi-symboler, fordi de vækkede minder om Hitlers syge regime.

Flere har nu bekræftet, at det bl.a. var linier fra denne sang, Morten Messerschmidt sang under hans famøse optrin i Tivoli-restauranten »Grøften« i forrige uge.

Blandt andet denne sang, kombineret med at han heilede, kom til at koste den 27-årige politiker karrieren. Søndag forlod han Dansk Folkeparti – men afviser stadig pure, at nazi-hyldesten fandt sted.

Dot Wessmann, der har meldt sig som Messerschmidts forsvarer, og Torben Lund, der bekræfter og afskyr Messerschmidts Hitler-hyldest, er faktisk enige på et punkt:

At den tidligere tyske nationalsang rent faktisk var på Messerschmidts repetoire den aften. I aftes kunne komponisten Chris Skytte da også bekræfte i TV2 Nyhederne, at netop verset »Deutschland, Deutschland über alles« var, hvad Messerschmidt og han sang den aften.

Men hverken Skytte eller Wessmann er åbenbart klar over sangens nære tilknytning til nazismen.

»Det er rigtigt, at han sang franske og engelske sange, »Marseillaisen«, »Rule Britannia«, han sang opera og Wagner, og så sang han de første fire linjer af den tyske nationalsang »Deutschland über Alles«,« siger Dot Wessmann.

Fakta er da også, at linierne, »Deutschland, Deutschland, Über Alles. Über Alles in der Welt« ikke bruges i den officielle nationalsang,»Das Lied der Deutschen«, i Tyskland i dag.

Under nazi-styret sang man »Deutschland, Deutschland, Über Alles«-verset efterfulgt af nazi-sangen »Horst-Wessel-Lied«. Tilsammen udgjorde de to sange Nazitysklands nationalsang under nazismen.

De allierede forbød sangen hele sangen i 1945 sammen med en række andre symboler, der blev brugt af Nazityskland.

I 1952 vedtog Vesttysklands præsident Heuss, at man fremover kun skulle bruge verset: »Einigkeit und Recht und Freiheit«. Og i 1990 besluttede man, at denne sang skulle beskyttes af loven. Man må altså ikke tilføje andre strofer eller vers, når man synger den. Det er strafbart i Tyskland.

Professor Wolf Wucherpfenning, professor i tysk ved Roskilde Universitetscenter, siger om »Das Lied der Deutschen«.

»Det er en sang fra attenhundredetallet, hvor man i Tyskland håbede på at blive et stort rige. Men sangen er blevet misbrugt under nazismen, og derfor synger man i Tyskland ikke længere »Deutschland, Deutschland über alles«.«

Og det bakkes op af lektor i tysk ved Århus Universitet, Hans Carl Finsen.

»Denne strofe benyttes ikke længere. Tyskerne har været meget forsigtige. Man bruger kun det tredje vers, fordi tyskerne helst ikke vil bruge sangen, så den provokerer. Det virker derfor meget provokerende, hvis man synger »Deutschland, Deutschland über alles. Og det er direkte forbudt ved officielle begivenheder,« siger han.

Flere vidner
I de seneste dage har en række kilder stået frem og fortalt, hvad der skete i »Grøften«:

»Vi sad sammen ved bordet. Messerschmidt sad lige over for mig. Pludselig strakte han armen ud som det nazistiske »Heil Hitler« i forbindelse med at han sang en tysk sang, som man ikke kunne opfatte som andet end en nazisang,« sagde Claus Lautrop til B.T. mandag.

Dagen før, søndag, forklarede en gæst ved et bord ved siden af, hvad han så.

»Pludselig så jeg, at han (Morten Messerschmidt , red.) rejste sig, lænede sig ind over bordet og strakte armen som det nazistiske »heil, Hitler«. Med den anden arm førte han fingrene op under næsen som et lille overskæg,« sagde Niels Erwin Hansen.

Og lørdag sagde den tidligere sundhedsminister og samlever til Claus Lautrop, Torben Lund om Messerschmidts afvisning af sagen:

»Han lyver. Jeg er slet ikke i tvivl om, at Morten Messerschmidt sang nazistiske sange i Tivoli. For det har jeg selv set og hørt. Heil-tegnet har jeg ikke selv set - men det har flere andre tilstedeværende set og fortalt. Den del af historien er uden tvivl også rigtig.«

Sagerinderne fra Bakken, Lise Lotte Lohmann-Storm og Dot Wessmann afviser dog, at Messerschmidts Tivoli-optrin var i en nazistisk sammenhæng.

B.T. har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Messerschmidt. I går stod han dog frem i Ekstra Bladet, hvor han endnu engang afviste beskyldningerne.