Toppolitikere skal ikke kunne gå direkte fra et ministerjob til en stilling i EU, mener Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet

Kan Danmark være tjent med en statsminister, der bruger sin fremtrædende position i dansk politik til at køre sig i stilling til en international toppost i for eksempel EU?

Nej, mener Dansk Folkepartis medlem af Europaparlamentet, Morten Messerschmidt (DF), som nu foreslår, at der indføres en decideret karensperiode for den siddende regerings topministre, så de ikke kan skifte direkte fra Christiansborgs gange til de bonede gulve i EU.

Forslaget fra Messerschmidt kommer, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ifølge DFeren går med varme planer om en fremtidig EU-karriere.

Hans skrækscenarium er således, at Thorning kommer til at agere som tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, inden Venstre-politikeren i 2009 fik job som generalsekretær i NATO.

- Jeg sad i Folketinget, dengang Fogh kørte sig i stilling som generalsekretær i NATO, og dengang havde vi en totalt fraværende statsminister i det sidste halve år, formodentlig også hele år, hvor han var statsminister, og det er landet slet ikke tjent med. Slet ikke i en tid med krise, siger Morten Messerschmidt.

Helt konkret mener Messerschmidt, at regeringen skal indføre en karensperiode, der kunne gælde den tid, hvor politikerne fortsat modtager det såkaldte eftervederlag. En minister får afhængig af anciennitet udbetalt eftervederlag i en periode fra 18 måneder og op til tre år.

- Vi skal ikke forhindre folk i at få smør på brødet, og man skal også kunne få et job, efter man har været minister, så det er ganske naturligt, at man lader karensperioden følge eftervederlaget, siger han.

Selv om der potentielt er lang tid til, der skal være folketingsvalg i Danmark, så mener Messerschmidt, at Thornings flirt med EU - og EUs flirt med Thorning - bør føre til en ændring af reglerne.

- Hun bliver hele tiden nævnt som en person, der har de ambitioner og de muligheder. Når man ser på, hvordan Thorning har forvaltet sit statsministerembede, så er det ikke ligefrem noget, der taler for, at hun bliver hængende i lang tid. Jeg tror, at så snart hun har mulighed for at positionere sig til en anden post, så vil hun gøre det, siger han.

Ifølge Messerschmidt bør karensperioden i første omgang gælde alle ministre i regeringens koordinationsudvalg, der tæller »tunge« ministre som for eksempel Thorning, erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R). Men man bør overveje, hvorvidt alle ministre skal underlægges reglerne, mener han.

Præcis hvilke internationale job, karensperioden skal gælde, vil Messerschmidt ikke lægge sig fast på, men »det vil særlig grad være i EU-systemet, det vil være i FN-systemet, og det kunne også være i NATO,« siger Messerschmidt.

Han ser ikke noget problem i, at Helle Thorning eventuelt går med planer om en fremtid i EU, men det kræver altså nye regler.

- Det er fint, hvis hun gerne vil være topbureaukrat i Bruxelles, men så må hun gøre det fra en anden plads end Statsministeriet, siger han.

Messerschmidt har vendt forslaget med DFs ledelse, og her overvejer man nu, hvorvidt det er noget, partiet skal gå videre med.