Morten Messerschmidt (DF) beretter om opsigtsvækkende rygter, der på det seneste er begyndt at spredes i EU-parlamentet.

Rygterne siger, at flere af EUs stats- og regeringsleder allerede er enige om, at der skal en traktatændring til, hvis euroen skal overleve. Planen er, at man skabe en føderation af nationalstater, fortæller EU-parlamentarikeren Morten Messerschmidt (DF).

- Der har været plukvis af meldinger fra forskellige sider gennem de seneste år. De går på, at hvis eurozonen skal på rette køl, så er man nødt lave en meget mere omfattende traktat, hvor hele finanspolitikken og skattepolitik og så videre styres over til EU. Kommissionen bliver så den eneste regering, siger Morten Messerschmidt til bt.dk.

Ingen konkrete afsløringer - endnu

Planerne for eurozonen vil man ikke afsløre før det kommende Europa-parlamentsvalg i maj 2014 - og det er der en helt bestemt grund til.

- Det, jeg hører nede i Bruxelles, er, at man ikke vil tale om det på denne side af parlamentsvalget, for det vil gøre europæerne nervøse og skeptiske for, om de nu mister mere magt og penge. Men så snart man er ovre parlamentsvalget, så sætter man processen i gang, og det er både med José Manuel Barroso, Angela Merkel og en stribe af de store stats- og regeringschefer, der har den holdning, siger Morten Messerschmidt.

Idéen til en føderation - en forbundsstat - i Europa luftede formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, allerede sidste år.

- Vi er nødt til at bevæge os i retning af en føderation af nationalstater. Dette er vores politiske horisont, fastslog Barroso den gang.

Den tanke finder Morten Messerschmidt en smule ambivalent.

- Jeg er altid lidt skeptisk, når man laver ny traktat. De seneste 30-40 år har Folketinget og danskerne fået mindre indflydelse på grund af det. Men hvis Storbritannien får ført deres vilje igennem og få flere områder tilbage, så kunne vi lægge os i slipstrømmen, og det kunne ende positivt, da vi måske kunne få mere selvstændighed tilbage.

Kan få betydning for Danmark

Det kan blive både en dreng og en pige for Danmark afhængig af, hvordan traktaten bliver skruet sammen.

- Det kommer lidt an på, hvordan man ændrer traktaten. Hvis man gør det helt klinisk i forhold til euroen, kommer det i udgangspunkt ikke til at betyde noget for Danmark. Men hvis for eksempel dele af bankunionen bliver indskrevet, eller hvis man begynder at ændre på den positionelle fordeling mellem parlamentet og ministerrådet osv., så kunne det meget vel komme til at betyde noget for Danmark, og så skal vi til igennem hele den der traktat-godkendelsesproces igen, lyder det fra Morten Messerschmidt.

En traktatændring, som den Barroso lægger op til, vil efter alt at dømme skulle til folkeafstemning i Danmark. Før det overhovedet kommer så vidt, skal de europæiske statsledere sige god for planerne, og det synes de allerede enige om ifølge rygterne.

Europa-parlamentsvalget finder sted i maj 2014.