Danmark benytter næsten ikke muligheden for at præsentere synspunkter til sager ved menneskerettighedsdomstol.

København. De seneste år har Højesteret med henvisning til domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg eksempelvis afvist at udsende kriminelle udlændinge.

Og det har fået de danske politikere til at rive sig i håret. Men den danske regering kan gøre mere for at påvirke dommene i Strasbourg, inden de bliver afsagt mod andre lande.

Sådan lyder meldingen fra Danmarks eneste dommer ved menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, Jon Fridrik Kjølbro, i et interview med Politiken.

- Vi behandler jo masser af sager, som har vidtgående principiel interesse for mange medlemsstater, hvor vi bare må konstatere, at tilsyneladende finder medlemsstaterne ikke anledning til at intervenere.

- Og der kunne man sagtens forestille sig, at det var noget, man gjorde mere ud af, siger han til avisen.

Sidste år afviste Højesteret at udvise vaneforbryderen Gimi Levakovic. Det skete netop med henvisning til tidligere domme fra menneskerettighedsdomstolen.

Men når domstolen i Strasbourg afsiger den slags domme, sker det ved at fortolke den knap 70 år gamle menneskerettighedskonvention i et nutidigt lys.

Her spiller mange ting ind i dommernes overvejelser, forklarer Kjølbro.

Men det sker sjældent, at et land som for eksempel Danmark beder om lov til at komme med indspark, når domstolen behandler klagesager fra andre lande.

- Jeg kan ikke sige, at hvis man intervenerer, så vil synspunkterne nødvendigvis blive fulgt. Hvis man er tavs i verserende sager, så afskærer man sig muligheden for at have indflydelse.

Peter Skaarup, Dansk Folkepartis gruppeformand, mener, at Kjølbros udmeldinger er interessante.

- Det er interessant, at en dommer ved domstolen i Strasbourg siger, at landene kan være mere opsøgende og på den måde være med til at påvirke de domme, der bliver afsagt i Strasbourg.

- Det er også interessant for Folketingets Retsudvalg at få undersøgt nærmere i hvilket omfang den danske regering benytter sig af den mulighed, siger han til Ritzau.

Han kalder det "skandaløst", at Levakovic ikke kunne udvises af Danmark og understreger, at "det skal vi have lavet om på med alle de midler, vi kan".

Fra Venstre siger retsordfører Preben Bang Henriksen til Politiken:

- Det er prisværdigt, at en dansk menneskerettighedsdommer ytrer sig i debatten. Og når det sker, har vi pligt til seriøst at overveje hans forslag. Det håber jeg da også at de danske myndigheder gør.

/ritzau/