Generalsekretær Jagland besøger København, inden Danmark stiller skarpt på menneskerettighedsdomstolen.

Strasbourg. Når Danmark sætter sig for bordenden ved Europarådets ministerkomité, er det med en ambitiøs og koncentreret plan.

Det vurderer Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland. Fredag besøger han København, inden Danmark overtager den roterende formandspost 15. november.

- Europarådet står overfor mange udfordringer. Det handler om udviklingen i nogle medlemslande som Tyrkiet, Rusland og Aserbajdsjan.

- Derfor er det godt, at det er et stabilt land, der overtager formandskabet, siger den tidligere norske statsminister.

Europarådet er sat i verden for at holde øje med demokratiet, menneskerettighederne og retsstatens tilstand i sine 47 medlemslande.

Kronjuvelen i rådets beskyttelse af menneskerettigheder er Menneskerettighedsdomstolen.

Regeringen vil først og fremmest bruge formandskabet til at se kritisk på fortolkningen af menneskerettighedskonventionen.

Systemet skal ikke laves helt om. Men det skal reformeres, og landene bør have mere indflydelse. Det påpegede justitsminister Søren Pape (K) ved en høring i Folketingets Retsudvalg 11. oktober.

Det er en vigtig debat at tage i Europa. Men man skal også være forsigtig, vurderer Jagland. Han ser frem tid at høre udspillet.

- Retsstaten bygger på, at domstolen har sidste ord i forhold til at fortolke loven. I sidste ende skal medlemslandene følge afgørelserne.

- Men retten lytter allerede til medlemslandene og tager højde for udviklingen, påpeger han.

Det danske ønske om at se nærmere på fortolkningen stammer fra debatten om udvisning af kriminelle udlændinge.

- Der har været en diskussion i Danmark og andre lande, om hvorvidt domstolen har udvidet fortolkningen for meget.

- Men når jeg ser på de resterende prioriteringer, som Danmark har, er der flere ting, der vidner om, at konventionen er et levende instrument, siger han.

Temaer som ligestilling blandt andet med fokus på LGBTQ-personer samt fordomme og holdninger om folk med handicap er også på dagsordnen.

Det er emner, der ikke er lige populære i alle lande, og det er ambitiøst at løbe forrest med, vurderer Jagland.

- For ti år siden talte vi ikke rigtig om det. Nu er det på dagsordenen i den politiske debat. Det er vigtigt, siger han.

Danmark vil også fokusere på at inddrage børn og unge i demokratiet og bekæmpe tortur under det seks måneder lange formandskab.

Europarådet har ikke noget med EU at gøre. Danmark har været medlem siden oprettelsen i 1949.

/ritzau/