Det var et planlagt mediestunt, da daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) i sommeren 2010 oprettede en konto, hvor danskere kunne indbetale frivillig skat.

Det fortæller journalist Jan Kjærgaard fra Ekstra Bladet foran Skattesagskommisionen, hvor han er indkaldt som sagens allerførste vidne.Indledningsvis fortæller han om den kontakt, han har haft til den daværende skatteministers spindoktor, Peter Arnfeldt.

- Ideen fra Arnfeldt var en gimmick - at få skabt noget i forbindelse med en debat i Folketinget, hvor man kunne spørge Helle og Villy, om de selv var villige til personligt at betale mere i skat. Så kunne der dukke en sjov konto op hos SKAT for folk, der ville betale noget ekstra i skat, forklarede journalist Jan Kjærgaard i det tidligere retslokale, hvor kommisionen skal afhøre 43 vidner.

Jan Kjærgård binder sin forklaring på på mailkorrespondance og båndudskrifter fre den korrespondance, han har haft med blandt andre Peter Arnfeldt.

Det fremgår, at Venstres spindoktor forsøgte at få avisen til at gå med på en 'gimmick', hvor Ekstra Bladet skulle få Helle Thorning (S) og Villy Søvndal (SF) til at svare på, om de ville bruge den særlige konto til frivillig indbetaling af ekstra skat.

Ekstra Bladet gik med, og 3. juli 2010 skriver Jan Kjærgaard en artikel: Helle og Villy: Vi betaler for lidt i skat.

Artiklen hviler på et spørgsmål, der er stillet af Jakob Jensen (V) i Folketinget. Hvilket Jan Kjærgaard ifølge forklaringen foran Stattesagskommisionen på forhånd vidste fra Peter Arnfeldt.

Det var aftalt, at spørgsmålet i Folketinget skulle stilles som platform for Jan Kjærgaards artikel.

Efter spørgsmålet i Folketinger henvendte Jan Kjærgaard sig til Helle Thorning-Schmidt, og spurgte, om hun ville betale ekstra skat ind på særkontoen. Det var planlagt med Peter Arnfeldt.

Men det ville hun ikke.

- Det er et set up, siger Jan Kjærgaard.

Et set up, der var en del af Ekstra Bladets dækning af Folketingets afslutningsdebat i 2011.

Kontoen hos Skat blev iøvrigt lukket af skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) i marts 2012. De havde omkring 350 mennesker indbetalt omkring 92.000 kroner.

Men tages administrationsomkostningerne med i regnskabet, er det ifølge skatteministeriet tvivlsomt, om kontoen har givet overskud.Efter journalist Jan Kjærgaard er Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen indkaldt som vidne.

Følg dagens vidneforklaringer på BT's liveblog HER