Det er ikke kun Barbara Bertelsen, som kan drages til ansvar for sin rolle i behandlingen af orden om at aflive mink i Danmark.

B.T. erfarer således. at mink-kommissionen i sin færdige rapport, som netop nu præsenteres for Granskningsudvalget, vurderer, at der er grundlag for at holde daværende departementschef i Miljø– og Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, ansvarlig for sin rolle.

Det er nu op til regeringen, om der eksempelvis skal rejses en tjenestemandssag mod Henrik Studsgaard.

Henrik Studsgaard er i dag departementschef i Miljøministeriet. Det blev han, da Miljø- og Fødevareministeriet blev delt op i to ministerier.

Studsgaard var centralt placeret under minksagen, da håndteringen af smittede mink hørte under det daværende Miljø- og Fødevareministeriums ressort.

Sagen betød, at daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), Studsgaards chef, trak sig 18. november 2020.

En redegørelse har vist, at netop Henrik Studsgaard meget tidligt vidste, at ordren om at aflive alle mink var ulovlig, men ikke kommunikerede det til ministeren.

Henrik Studsgaard har under afhøringer i Minkkommissionen forklaret, at det ikke var ”top of mind” hos ham at drøfte, hvor hjemlen for aflivningen skulle findes, da beslutningen blev taget i regeringens koordinationsudvalg på et møde 3. november 2020.

Han har også fastholdt, at ikke mener, at det manglede lovgrundlag indgik i materialet op til mødet, eller at mangel på hjemmel blev diskuteret.

Mogens Jensen får også hård kritik af Minkkommissionen, skriver DR.

Ifølge DR forkaster kommissionen hans forklaring om, at han først blev orienteret om manglende hjemmel 7. november.

- Kommissionen lægger til grund, at Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink den 5. november 2020, og at Mogens Jensen således afgav urigtige oplysninger under samrådet den 11. november 2020, hvor han sagde flere gange, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel ”i weekenden, står der i beretningen ifølge DR.

Også afdelingschef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, Tejs Binderup, står til en disciplinærsag, skriver DR.